Свечано отворена реконструисана школа у Орашју, председница општине Варварин поклонила рачунар школи

Издвојено одељење ОШ “Свети Сава” у Орашју отворено је након комплетне реконструкције и адаптације. Свечано отварање је уприличено у сусрет 23. септембру, Дану општине Варварин и 210. годишњици Варваринске битке, а приликом обиласка школе председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић уручила је личну донацију у виду рачунара за потребе ове образовне установе.

Школска зграда у Орашју једна је од најстаријих у темнићком крају, саграђена је 1934. године, а годинама се ништа није радило на уређењу и побољшању услова за учење најмлађих становника овог села. Зграда је иначе под заштитом Завода за заштиту споменика културе, тако да су радови изведени тако да школа задржи свој првобитни облик и да изгледа исто као и када је саграђена.

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић подсећа да је радове на реконструкцији и адаптацији школе у Орашју финансирала владина Канцеларија за управљање јавним улагањима, док су сами радови коштали око 25 милиона динара, са ПДВ-ом.

“Желим прво да се захвалим Канцеларији за управљање јавним улагањима на обезбеђеним средствима која су веома значајна за нашу локалну самоуправу, али пре свега за Месну заједницу Орашје, за ученике који похађају ову школу, за њихове родитеље као и за наставно особље. Они су данас приредили један величанствени дочек мени лично и мојим сарадницима и користим ову прилику да се захвалим ђацима који су нас данас спремно дочекали, али и родитељима који су учествовали у припремама. Велико ми је задовољство и са великом радошћу могу да кажем да ће коначно наша дечица из Орашја, њих је укупно 20, али из разговора са учитељицом сам сазнала да ћемо идуће године имати 10 првака у овој школи, добити нормалне услове за похађање школског образовања, тако да ће и ова средства уложена у санацију и адаптацију школе бити у потпуности оправдана”, нагласила је председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Она је као добар пример истакла и председника Савета МЗ Орашје Горана Николић, поручивши да на овај пример треба да се угледају и друге МЗ, али и похвалила учитељице који својим марљивим и одговорним радом генерације младих Орашана изводе на прави пут.

“Немамо пуно таквих људи који се труде да за своје место у сваком смислу створе све неопходне услове, тако да ће сарадња и локалне самоуправе са представницима месне заједнице и у наредном периоду бити на одличном нивоу, као што је и до сада била јер само на тај начин можемо да сазнамо шта је то што мештанима недостаје преко њихових представника у локалној самоуправи. Такође, господин Николић је и одборник у локалном парламенту тако да има прилику да за своје село уради доста и сматрам да на овог председника и његову месну заједницу треба да се угледају и остале месне заједнице”, истакла је председница општине Варварин.

Председник Савета МЗ Орашје Горан Николић најављује да ће у наредном периоду, уз подршку општине Варварин, бити уређено и школско двориште где ће бити постављена ограда, као и играчке за малишане.

“У наредном периоду овај објекат и окружење око њега добиће сасвим нови облик, гледаћемо да саградимо неке нове садржаје, клацкалице и љуљашке за децу, пре свега покушаћемо да оградимо двориште, видећемо како и на који начин пошто школско двориште заузима велику површину, покушаћемо то да направимо да буде спој лепог и адаптираног објекта који је стар 86 година и простора испред школе и да тако овај школски објекат буде адаптиран у комплету”, најављује Николић.

Изразивши задовољство бољим условима за рад основаца, захвалност на донацији предсдници општине упутила је учитељица у ОШ “Свети Сава” у Орашју Јана Николић, нагласивши да је ова донација веома значајна зато што ово издвојено одељење није имало рачунар до сад.

“Наша школа је јако стара и услови су били веома лоши тако да је ова реконструкција била јако потребна како би деца имала боље услове за рад. Радови су се мало одужили, ми смо били смештени у здравственој амбуланти, услови нам тамо нису били лоши, али је ово данас заиста један леп дан за децу, за мештане Орашја, за нас учитеље који треба да дочекамо овде пензију, тако да је школа сада стварно лепа, услови за децу су одлични, све је чисто. Хвала председници општине што нас је посетила данас, хвала јој на великој помоћи, али и на поклону, новом компјутеру који до сад нисмо имали у нашој школи”, истакла је учитељица Јана Николић.

Светлана Пејић, директорка ОШ “Свети Сава” у Бачини, школе којој припада и издвојено одељење у Орашју, истиче да су након усељења у реконструисану зграду услови за основце савршени, али да је потребно и обнављање школске опреме.

“Оно што нам је још потребно за ову школу то је обнављање школске опреме, значи школских табли, клупа, ормарића и још неопходних ствари, тако да ћемо у наредном периоду конкурисати код Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства правде, јављаћемо се и на конкурсе страних амбасада како би обезбедили потребну опрему, а потребан нам је и бежични интернет како би наша деца имала све услове и била задовољна у потпуности”, рекла нам је директорка Пејић.

Радови на школи у Орашју подразумевали су прво санацију клизишта које се појављивало недалеко од школе, затим је санирана и адаптирана цела зграда, стављена је нова дрвена столарија, уређене су све прострије, мокри чворови, а реконструисана је и кровна конструкција тако да је овај објекат у потпуности реконструисан, задржавши аутентичан изглед.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x