Уручене награде ђацима генерације и носиоцима “Вукове дипломе”

У сали Скупштине општине Варварин уручене су награде најбољим ђацима у општини Варварин, ђацима генерације, носиоцима “Вукове дипломе”, као и освајачима једног од прва три места на Републичким такмичењима, а које се традиционално додељују у оквиру обележавања 23. септембра, Дана општине Варварин, на свечаној академији поводом Дана ОШ “Јован Курсула”.

Због тренутне епидемиолошке ситуације и пандемије изазване вирусом SARS-CoV-2, ове године није организована свечана академија, а најбољим темнићким ђацима ваучере је у сали Скупштине општине Варварин уручила председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић пожелевши им пуно успеха у наставку школовања и да се, након завршеног школовања, врате у свој родни крај.

“Испред локалног руководства користим прилику да честитам награђеним ученицима, имамо укупно 5 ученика који су ђаци генерације и који су награђени новчаном наградом од 10.000,00 динара, имамо и 11 ученика који су носиоци “Вукове дипломе” и они су награђени новчаним износом од 7.500,00 динара и имамо једну девојчицу која је освојила прво место на Републичком такмичењу и која је награђена новчаном наградом од 30.000,00 динара, као и ментор наставник, професор српског језика Зорица Дамњановић која је награђена ваучером у износу од 15.000,00 динара”, наводи председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Ученици генерације ове године су: Марија Крсмановић, Средња школа Варварин; Миљана Лазовић, ОШ “Јован Курсула”, Варварин; Теодора Бркић, ОШ “Мирко Томић”, Обреж; Аница Томић, ОШ “Драги Макић”, Бошњане; Игор Томић, ОШ “Херој Мирко Томић”, Доњи Крчин.

Носиоци “Вукове дипломе” ове гдоине су: Милица Весић, Анита Јовановић, Дарко Петковић, Александра Јовановић, Јована Милетић, Теодора Пешић и Михајло Ђурић – Средња школа Варварин и Уна Михајловић, Милена Бркић, Катарина Глигоријевић и Теодора Антић – ОШ “Јован Курсула”, Варварин.

Награду за прво место на Републичком такмичењу из српског језика и књижевности добила је Анђела Кркић, ученица 3. разреда Средње школе Варварин.

Општина Варварин ове године је из свог буџета определила око 200.000,00 динара за награде најбољим ученицима основних и средње школе, а очекивање локалног руководства је да се наредних година тај буџет и повећа тако што ће бити и већи број ученика који ће освојити “Вукову диплому”, али и награде на Републичким такмичењима.

Професор српског језика Зорица Дамњановић и ученица IV разреда Гимназије у Средњој школи Варварин Анђела Кркић захвалиле су се у име награђених локалној самопурави на подршци.

“Интересантно је колико наша општина годинама улаже у талентоване ученике, награђује све Вуковце, оне који су освојили места на Републичким такмичењима и мислим да у томе може да буде пример за целу Србију. Пре овог догађаја сам у школи предавала о просветитељству и истицала сам значај великих владара који смо много улагали у просвету и Екатерина Велика, Фридрих II, и Јосиф II, ту је кључно покренути причу о томе да је просветитељство значајно за сваког човека”, наводи проф. Зорица Дамњановић.

Пријему су присуствовали и председник Скупштине општине Војкан Павић, његова заменица Јелена Весић и помоћник председника општине Александар Марковић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x