Светосавска академија у Варварину, уручене Светосавске награде заслужним просветарима

Светосавском академијом под називом “Давни срца откуцаји” обележен је Савиндан, Дан Средње школе Варварин. Програм су приредили ученици ОШ “Јован Курсула” и Средње школе Варварин, наступио је и хор ОШ “Јован Курсула”, а на крају свечаности председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић уручила је Светосавске награде просветним радницима из свих шест образовних установа у темнићком крају, заслужним за развој образовања и духовности у протеклом периоду.

Светосавском наградом и ваучерима од по 20.000,00 динара ове године су награђени професор математике у Средњој школи Варварин др Томица Дивнић и просветни радници Ненад Стојановић (ОШ “Јован Курсула”, Варварин), Данило Живадиновић (ОШ “Драги Макић”, Бошњане), Слађана Петровић (ОШ “Свети Сава”, Бачина), Марија Стојковић (ОШ “Херој Мирко Томић”, Доњи Крчин) и Биљана Јовановић (ОШ “Мирко Томић” Обреж).

Пригодну беседу одржао је парох варварински, јереј Драган Глигоријевић, говорећи о највећим изазовима данашњице, очувању мира и подсетио на податак, са којим су се сложили бројни историчари, да је у протеклих 4.000 година било само 520 година без рата.

“Данашње слово које ћу о Светом Сави изговорити односи се само на једну реч, али реч која нам је заиста преко потребна, та реч гласи МИР! Православна црква се свакодневно моли за мир целога света и за времена мирна, а у самом Светом писму реч мир наведена је 365 пута, за сваки дан у години, што се првенствено мисли на духовни мир, мир који има човек чисте савести, било да је у питању однос према Богу, или однос према човеку”, поручио је јереј Драган Глигоријевић и нагласио да, ако тражимо мир, морамо почети од мира са Богом, што значи да се морамо предати Богу и његовим моралним законима.

“Свети Сава је живео у времену великих сукоба и разарања. Не заборавимо да су се у његово време водила четири велика крсташка рата, када ни Света Гора, на којој је живео, па ни Србија, није била поштеђена сукоба. Границе угрожене, унутрашњи сукоби и борба завађене браће око престола. Управо те недаће приморале су Светога Саву да са Свете Горе дође у Србију и започне свој рад на враћању мира Србији. Србији са самом собом и Србији са суседима. Најпре је Свети Сава вратио мир Србији, успео је у ономе што ретко коме у Србији успева, а то је да измири завађену браћу. Над очевим моштима, својом харизмом и унутрашњим миром гаши мржњу своје браће и Србију враћа у нормалне токове, што ће касније бити једна од иницијалних каписли за стварање јаке и моћне Србије, која ће касније постати и царевина”, подсетио је у својој беседи јереј Драган Глигоријевић.

Светосавској академији присуствовале су директорке Средње школе Варварин и ОШ “Јован Курсула” Зорица Дамњановић и Александра Ракић, као и представници локалне самоуправе, заменик председнице општине Варварин Александар Павић и председник Скупштине општине Варварин Саша Живадиновић.

4.3 4 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x