Тим “Скробикус” освојио друго место

Такмичење за технолошке иновације у 2018. години подржали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Привредна комора Републике Србије, Технички факултет из Новог Сада, Технолошко металуршки факултет из Београда, Завод за заштиту интелектуалне својине и “Делта корпорација”.

На финалном делу такмичења најбољих технолошких иновација у 2018. години шесточлани тим “Скробикус” освојио је друго место, само један поен мање од првопласираног тима. Члан овог другопласираног тима била је проф. др Љиљана Пецић из Високе техничке машинске школе струковних студија у Трстенику.

“Тим коме ја припадам, “Скробикус”, броји шест чланова, а бавимо се модификацијом скроба који налази примену у индустрији производњи папира и картонске амбалаже. Ради се о еко технологији и о еко производима, а то је оно што се на тржиштима 21 века тражи, да са једне стране направимо производе који имају виши квалитет, а са друге стране да се добију нижи трошкови производње и да све то има еколошку димензију. Ми смо тражили шест кругова рецизирања, било је јако напорно такмичење које је почело у марту месецу, а завршило се овим финалним делом пред крај децембра месеца 2018. године. Уложили смо много труда пре и током такмичења ,али смо ипак задовољни освајањем другог места”, каже проф. др Љиљана Пецић.

Суштина овог такмичења је у томе што се произведе, то се и пласира на тржишту. Овакве ствари су значајне за Србију зато што је то признато, доноси нова радна места, плате и бољи стандард грађана. Српска наука је на високом нивоу, њени стручњаци су познати и признати у свету. Наука ради и то се претаче у пракси, однос је отворен, специфичан, фантастичан. Спој тржишта и науке резултира једном великом енергијом и већ у прошлом месецу произведено је 10 тона поменутог производа што је јако важно. Проф. др Љиљана Пецић има у тиму значајно место и задужена је за израду пословног модела истраживања тржишта и маркетинг, а бави се исто тако и калкулацијама еко типа производње.

“Све ово не бисмо остварили без велике подршке компаније “Жупа”, односно “Еуком”. До финала смо имали запажене резултате, освојили смо златну медаљу на првој степеници такмичења и друга признања. Иако смо само нас три колегинице, Маја Ђолић, ја и Јелена Русимовић биле у финалу и наша три мушка члана тима који су деловали у позадини учествовали су својски у сваком сегменту рада. Посебну захвалност изражавам вођи тима и великом заљубљенику у науку, проф. Александру Маринковићу, као и колеги Александру Николићу, заљубљенику у праксу из компаније “Еуком”. Мени су из публике посебну подршку давали моји синови Никола, Матија и Андрија Пецић, а захваљујем се свима који су веровали у наш тим и пружили подршку, превасходно Технолошком факултету у Београду и, као што сам раније рекла, компанијама “Жупа” и “Еуком'”, каже на крају проф. др Љиљана Пецић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x