Трибина “Кошаре, битка која траје” одржана у Крушевцу

У препуној сали  Крушевачког позоришта у суботу је одржана трибина “Кошаре, битка која траје” на којој су говорили ратни команданти, генерали, рањеници, док је на самом почетку присутне поздравио путем скајп позива и генерал Небојша Павковић, тадашњи начелник Генералштаба Војске СР Југославије, који се налази на одслужењу казне, након пресуде суда у Хагу, у Финској.

“Моји јунаци, моји хероји, желим вам да наставите овакве активности око изношења истине о свим страхотама које сте преживели. Само тако можемо да сачувамо наше јунаштво и одамо почаст свим нашим саборцима који су дали животе за отаџбину”, између осталог рекао је генерал Павковић.

Салве аплауза добио је и Командант Треће армије и Приштинског корпуса генерал Владимир Лазаревић. Он је још једном подсетио колико је била бројчана надмоћ непријатеља, који је имао комплетну војну подршку и садејство НАТО авијације.

Заједнички став свих говорника на трибини је да је тих дана поред јунаштва, најзначајнији био огроман морал и међусобно поверење и пожртвованост на свим нивоима – од војника до генерала, а овом приликом је најављено и да ће у наредном периоду бити још оваквих трибина широм Србије.

Битка на Кошарама, или “пакао Кошара”, била је једна од најжешћих битака на простору Косова и Метохије током НАТО агресије на СР Југославију. Била је жестока борба између припадника Војске Југославије и припадника албанске терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК), подржаване регуларном Војском Албаније, припадницима француске Легије странаца, британских САС специјалаца и НАТО авијацијом.

Битка на Кошарама се водила око граничног прелаза “Раша Кошарес” на граници Савезне Републике Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999. године.

Циљ напада са албанске стране био је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица Војске Југославије у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи његов улазак на Косово и Метохију.

Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

Трибини “Кошаре, битка која траје” у Крушевачком позоришту присуствовали су и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, председник Скупштине града Живојин Милорадовић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, помоћник градоначелника Предраг Миленковић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x