Трстеничани свечано обележили Дан виноградара, винара и воћара

Орезивањем винове лозе која је пренета из манастира Хиландар и засађена у порти цркве Свете Тројице у Трстенику практично је почело свечано обележавање православног празника Свети Трифун. Према планираном програму свечаност је одржана у Ликовном салону Дома културе где је, у присуству великог броја званица и општинских функционера, свештеник трстеничке цркве Свете Тројице извршио обред резања славског колача.

Манифестацију у част вина и виноградара организовали су Туристичка организација општине Трстеник, Народни универзитет, Канцеларија за пољопривреду општине Трстеник и Удружење виноградара, винара и воћара “Свети Трифун”, а покровитељ је била општина Трстеник. Обележавање Светог Трифуна обновљено је после 19 година паузе, захваљујући неколицини ентузијаста виноградара.

На почетку овог свечаног скупа присутнима се обратио и пожелео добродошлицу председник Скупштине опшине Трстеник Герасим Атанасковић и том приликом упознао присутне са тренутном ситуацијом у овој области нагласивши да је на подручју трстеничке општине у виноградима засађено око 3.000 хектара и да ово подручје заузима значајно место у производњи вина.

Манифестацију је свечано отворила председница општине Трстеник Милена Турк поздравивши присутне у Ликовном салону и виноградарима и винарима честитавши њихов дан. Она им је честитала и на резултатима које су постигли својим напорним радом.

Уследио је богат и садржајан културно – уметнички програм, уз учешће ученика Музичке школе “Корнелије Станковић” из Трстеника, а на крају програма подељене су Захвалнице најбољим виноградарима и винарима ове општине.

Организована је и изложба, као и дегустација, вина, али и изложба опреме за производњу, као и пратећих ручних радова. Комисија је, према унапред задатим критеријумима, оцењивала 81 узорак вина и то: 29 розеа, 27 белог и 25 црвеног вина. Најбољи произвођачи добили су златне, сребрне и бронзане плакете и медаље за различите сорте вина.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x