Трстенички Роми обележили дан свога “спасења”

Сваке године 14. октобра трстенички Роми обележавају дан свога “спасења” када их је сигурне смрти стрељањем спасао др Сава Станојевић. Било је то 1942. године када су немачки фашисти, крећући се према Краљеву, имали у плану да униште Ромско насеље у Осаоници.

После рата Роми су, у знак сећања и поштовања према др Сави, сваке године до данашњих дана обележавали тај судбоносни дан. На старом трстеничком гробљу представници Ромских удружења и трстеничког Дома здравља, који с поносом носи др Савино име, положили су венце и цвеће на његов гроб.

“Ове године смо, у односу на претходни период, имали нешто богатији програм, а наш спаситељ је то заслужио својом храброшћу, хуманошћу и сналажљивошћу. Зато смо му ми трстенички Роми захвални и настављамо са обележавањем овог дана. Да подсетим да је поменутог датума наш др Сава успео изузетним триком да увери фашисте да не учине зло које су намерили. Он је на улазу у насеље у Осаоници поставио таблу са натписом “Овде влада тифус” и тако ставио и свој живот на коцку. Житељима Ромског насеља наредио је да буду у кућама и да леже у креветима, када су фашисти видели да је тако, напустили су насеље и наставили пут према Краљеву. Нашим младим генерацијама преносимо тај догађај и обавезујемо их да наставе са обележавањем овог важног датума”, рекао нам је Александар Митровић, председник Удружења Рома у Трстенику.

Обележавању овог дана присуствовали су и представници трстеничког Дома здравља и положили су венац и цвеће.

“Пре пар месеци проф. Димитријевић је направио један бронзани медаљон са ликом др Саве који је присутан у управној згради Дома здравља. Наредне године, 24. априла, обележићемо дан и јубилеј, 70 година рада и постојања наше установе. До тада у дворишту Дома здравља биће постављена биста др Саве, великог хуманисте, лекара и добротвора. Ми ћемо и даље следити његов пут и трудити се да нашим бројним пацијентима пружамо квалитетне услуге”, најавила је др Жаклина Ристић, директорка трстеничког Дома здравља “Др Сава Станојевић”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x