Трстенички Роми обележили свој Дан спасења

У знак сећања на дан када су Немци током другог светског рата, пролазећи кроз Трстеник, имали у плану да униште Роме у насељу Осаоница, познати трстенички лекар и хуманиста др Сава Станојевић спасао их је сигурне смрти постављањем табле са натписом да у насељу влада тифус. Ромима је наредио да буду у својим кућама и да леже на постељама, а он ће све објаснити Немцима. Када су окупаторски војници видели праву слику, наставили су пут према Краљеву, а др Сава од тада постао ромски спаситељ.

“Овај Дан спасења настављамо и причамо нашој деци шта се тада догађало да и они наставе да обележавају. Ове године смо то урадили скромније него раније, када су осим посете гробу др Саве одржавани турнири у малом фудбалу, смотре фолклора и друге манифестације. Дом Здравља у Трстенику носи име др Саве Станојевића, а ми смо и овога пута посетили његов гроб, положили венце и цвеће и поклонили се нашем спаситељу” рекао нам је члан Организационог одбора Александар Митровић.

“У насељу Осаоница имамо запис, окупили смо се и са колачаром пресекли славски колач. Договорили смо се са председником општине да овај дан уђе у редовни календар општинских прослава. Удружење које носи име нашег др Саве организовало је обележавање овог дана, а покровитељ нам је била општина Трстеник” истиче Митровић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x