Труднице и породиље неће бити оштећене

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали поручио је данас да труднице и породиље ни на који начин неће бити оштећене, као и да ће наставити да примају пун износ накнаде зараде за време трајања боловања, као што је то био случај и до сада.

Мали је објаснио да то значи да ће и труднице и породиље, које раде у фирмама које су прихватиле одлагање плаћања пореза и доприноса, примати пун износ накнаде зараде, без икаквих умањења.

Министар је истакао да се Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19, то експлицитно и прописује.

Он је рекао да у Уредби стоји да се доприноси, чије плаћање је одложено у складу са овим документом, сматрају плаћеним за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом.

Министар је указао и на Уредбу о поступку и начину одлагања плаћања дугованог пореза и доприноса и циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19.

Према његовим речима, у овом документу се наводи да се доприноси чије је одлагање плаћања урађено у складу са поменутом уредбом, сматрају плаћеним за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом, као и остваривања права у друге сврхе.

Министарство финансија је, како је нагласио, веома јасно прописало то да ће се у обрачуну накнаде зараде и трудницама и породиљама обрачунавати и месеци за које послодавац није платио дажбине.

Он је, поводом навода у појединима медијима да се породиљама издају решења са умањеном накнадом зараде, навео да надлежне службе тренутно испитују сва издата решења, како би утврдиле како је и на који начин дошло до евентуалног пропуста.

Уколико се открије да постоји било какав пропуст, он ће бити исправљен. Труднице и породиље, неће и не смеју бити ни на који начин оштећене, подвукао је министар и додао да ће уколико се открије било какав пропуст, бити послата нова, коригована решења у најкраћем року.

0 0 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

750 + 13 = 763

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x