Усвојен буџет Варварина за наредну годину, више новца за бебе, породиље и студенте

Одборници и власти и опозиције једногласно су на 17. седници Скупштине општине Варварин усвојили буџет за 2018. годину који износи око 494 милиона динара. Буџет је на нивоу прошлогодишњег, док је у буџету вођено рачуна и о најсиромашнијим категоријама становништва, као и о незапосленим лицима на територији општине Варварин.

У буџету за 2018. годину предвиђена су средства и за новорођенчад тако да ће у наредној години, уместо досадашњих 6.000 динара, свако новорођено дете добијати по 10.000 динара месечно до навршене 1. године живота, док ће незапослене породиље, уместо 12.000, убудуће на месечном нивоу примати 15.000 динара. И средства за подстицај најбољих студената, са просечном оценом изнад 8 који су на државним факултетима, новим буџетом су повећана тако да ће у наредној години примати по 9.000 динара.

Одборници варваринске Скупштине усвојили су и Програм развоја општине Варварин за 2018. годину, са пројекцијом за 2019. и 2020. годину, усвојен је и Предлог Кадровског плана који је неопходан да прати Одлуку о буџету, а усвојен је и низ финансијских планова: за Скупштину општине, Председника општине, Општинско веће, Општинско правобранилаштво, Општинску управу, Центар за социјални рад, Црвени крст, одељење за Ванредне ситуације, СТЦ “Темнић”, ПУ “Наша радост”, Општинску библиотеку Варварин, Дом здравља “Др Властимир Годић”, повереништво за избеглице и миграције општине Варварин, Фонда за развој пољопривреде, као и за Месне заједнице на територији општине.

На 17. Скупштини усвојени су и предлози Програма коришћења субвенција и измене финансијских планова за ЈКП “Варварин” и ЈП “Расвета Варварин”, као и Предлог измене и допуне ценовника ЈП “Расвета Варварин”. Одборници су изгласали и Одлуке о локалним комуналним таксама, општинским административним таксама, општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима, такси превозу путника на територији општине Варварин и Предлоге стратегије управљања ризиком и Локалног акционог плана за остваривање родне равноправности за период 2018. – 2021. године.

Како су нам рекли у општини, до краја године биће одржана још једна Скупштина општине, пошто је претходних дана одржан састанак руководстава општина Ћићевац и Варварин, а по питању ЈП “Морава”. Наиме, у протеклих 25 година ове две општине су радиле на изградњи водоводне мреже са језера Ћелије, а пошто је та мрежа изграђена и зато нема разлога за постојање овог јавног предузећа, на 18. седници Скупштине биће донета Одлука о покретању поступка ликвидације ЈП “Морава”, што је једини законски начин како би ово предузеће престало са радом.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x