У хотелу “Цептер” одржана Национална конференција о социјалној заштити

У организацији Асоцијације Центара за социјални рад, Удружења стручних радника и Коморе социјалне заштите, у реномираном хотелу “Цептер” одржана је дводневна конференција под називом “Социјална заштита у условима дуготрајне пандемије”.

На овом традиционалном стручном скупу у Врњачкој Бањи било је око 500 радника Центара Србије, поменута Асоцијација обухвата 170 Центара за социјални рад, а на конференцији се према програму усвајају новине, размењују се искуства, али је то и полигон за решавање проблема у практичном делу који су били посебно изражени током трајања пандемије корона вируса.

Директорка Центра за социјални рад у Врњачкој Бањи и председница Скупштине Асоцијације Сандра Николенџић је у обраћању присутнима рекла да је током трајања пандемије Ковид 19 било теже радити него раније и то је био најтежи период за социјалну заштиту.

Центри за социјални рад су реализовали активности у немогућим условима, са мањим бројем запослених који је био оптерећен да би одговорио на захтеве бројних корисника, а учеснике овог научног скупа у хотелу “Цептер” поздравио је и пожелео срећан рад председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Ђуровић је рекао да је сво време од како је на челу општине до сада помно пратио дешавања у области социјалне заштите и да је као грађанин Србије поносан на рад социјалних радника, апострофиравши да је локална самоуправа сво време имала изузетну сарадњу са Центром за социјални рад у Врњачкој Бањи.

Скупу се затим обратила и министарка у Влади Републике Србије проф. др Дарија Кисић Тепавчевић нагласивши да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије подржава рад установа социјалне заштите и у наредном периоду ће радити на јачању кадровских и инфраструктурних капацитета установа.

“Запослени у установама социјалне заштите су за време трајања пандемије корона вируса показали велику хуманост, савесност и одговорност који су темељи ове области. Познато нам је да су многи од социјалних радника у време пандемије практично живели у својим установама социјалне заштите и нису ни виђали своје породице, рећи им хвала је сувише мало ипак и они су хероји у својим улогама”, истакла је министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је скренула пажњу на вакцинацију која је у установама социјалне заштите, јер су корисници тих услуга најугроженији и изнела податак да је до сада вакцинисано више од 90 одсто корисника и 80 одсто запослених, уз поруку да имунизацију треба наставити.

“Почетком ове године, у фебруару месецу, усвојен је нов Закон о социјалној карти, у припреми су измене Закона о социјалној заштити, затим Нацрт Закона о заштити права корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, Нацрт Стратегије социјалне заштите за период од 2021. до 2026. године, као и Нацрт Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници. Морам да напоменем да доношење Стратегија и Закона није само по себи циљ, него је то циљ и олакшање рада запослених и унапређење услуга у социјалној заштити и ми ћемо све планирано остварити”, поручила је министарка проф. др Дарија Кисич Тепавчевић на Националној конференцији о социјалној заштити у Врњачкој Бањи.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x