“Building energy” и ЈП “Србија шуме” потписали Уговор

У Крушевцу је данас потписан Уговор вредан 20 милиона евра. Уговор су потписали  в.д. генерални директор ЈП “Србија шуме” Предраг Алексић и директор компаније “Building energy” 1 D.O.O. Крушевац, Иван Стајић. Уговор се односи на дугорочну сарадњу од 10 година и тиче се експлоатације дрвета шумског газдинства ЈП “Србија шуме”.  Биоенергана у Крушевцу део је компаније “Building energy” италијанског инвеститора, а потписивању данашњег, претходила су два Уговора са ЈКП “Крушевац” и ЈП “Водовод Крушевац”.

Директор “Building energy” за југоисточну Европу Паоло Роси истакао је да је данашње потписивање Уговора, на који се дуго чекало, кључни моменат и да су тиме отклоњене све препреке за наставак реализације овог важног пројекта.

Испред ЈП “Србија шуме” обратио се в.д. генерални директор Предраг Алексић. Он је рекао да су овим Уговором испуњене три компоненте: еколошка, привредна и социјална. “Дрво као неутрални енергент спада у обновљиве изворе енергије, емисија загађења биће смањена  а оствариће се и велика уштеда. Очекујем да ће овај пројекат бити инспирација и за друге градове”, закључио је Алексић.

Директор “Building energy” 1 D.O.O Крушевац Иван Стајић додао је да ће се годишње експлоатисати 60.000 кубика дрвета, изградња биоенергане почеће у пролеће наредне године, а са радом ће почети грејне сезоне 2018/19. године.

Према речима директора ЈП “Градска топлана” Драгана Аздејковића, изградњом биоенергане бенефити Градске топлане огледаће се у поузданости, квалитетној испоруци и јефтином енергенту. Такође, додао је Аздејковић, “Building energy” финансираће и изградњу топловода између биоенергане и Топлане у вредности од 800.000 евра.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић изјавио је да је ово пилот пројекат у Србији и још једна инвестиција у низу, у прилог доброј сарадњи Владе Републике Србије, републичких институција и локалне самоуправе.

Недавно је у Крушевцу потписан Уговор са немачким инвеститором Kromberg& Schubert, подсетио је Градоначелник, чија је вредност око 29 милиона евра, а који у првој фази предвиђа запослење 2.500, док у другој 1.500 људи. Проширење производног капацитета компаније “Coopertires”, вредности 150 милиона долара, број новозапослених 400 – 650. Хенкел ће градити нови производни објекат на око 6.500 квадратних метара, а уложиће око 20 милиона евра. Изградња електране на био масу, вредност инвестиције 27 милиона евра, 50 директних и 250 индиректних радних места. НЕПИ, комерцијални објекат са 20 радњи на око 10 000 квадрата, 15 милиона евра, почетак радова 2017, отварање 2018. и два објекта трговинског ланца ЛИДЛ на две локације Стари аеродром и код Аутобуске станице.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x