У протеклој години реализоване бројне активности, текућа година у знаку јубилеја

Музејска збирка Трстеник, као организациона јединица Народног универзитета Трстеник, 2023. године слави 40 година од оснивања. За то време потпуно су формиране три збирке – археолошка, историјска и етнолошка. У збиркама се налазе бројни предмети којима се илуструје богата баштина и културно – историјско наслеђе трстеничког краја.

У протекле две године 2021. и 2022. аквизицијом су у историјску збирку ушли остава сребрног накита из 17. века и пиштољ Живадина Апостоловића. Надгробник из 1869. године, коме је претило уништење због изградње аутобуског стајалишта, пренет је у Музејску збирку и на тај начин трајно сачуван.

Осим прикупљања и чувања остатака материјалне и нематеријалне баштине трстеничког краја, Музејска збирка се бави и интерпретацијом те баштине, као и излагачком делатношћу.

“У претходној, 2022. години реализовано је десетак изложби различите тематике. Од историјских, документарних, ликовних, преко етнолошких, еколошких и изложби које се баве промовисањем књижевности и рок музике, циљ је био да се публици пружи што разноврснија понуда. Посебно се истиче домаћа изложба “Која жена мужа чува, добар ручак њему кува”. На овој изложби је представљена збирка куварица из етнолошке збирке текстилног покућства у оквиру Дана европске баштине. Изложба је била повод и за представљање публикације “Књига за колаче. Својина Раде Јовановић из Оџака”. “Књига за колаче” је руком писана свешчица која се састоји од 20 листова и 73 рецепта, од којих су 44 рецепта за торте, 23 за ситне колаче, три рецепта за слане делиције и по један рецепт за питу, бомбоне и висок крвни притисак. Ова публикација представља прилог гастрохеритолошком наслеђу трстеничког краја, мали омаж свим женама које су икада марљиво прикупљале рецепте и својеручно их уписивале у неку свешчицу, али и свакој домаћици која је прстима умрљаним у фил листала странице маминог или бакиног кувара, или која данас, у модерно доба, брашном посипа екран паметног телефона у потрази за тачном мером састојака оне посластице коју чланови њене породице тако много воле”, рекла нам је кустос Јелена Вукчевић, мастер професор историје у Музејској збирци Народног универзитета у Трстенику.

Током 2022. године публикован је и каталог грнчарије “Од земље, ватре и душе”. Рецензенткиња каталога је музејска саветница Биљана Ђорђевић из Народног музеја Србије. У каталогу је дат преглед свих предмета из колекције грнчарије, али осим тога, историчарка Јелена Вукчевић је у посебном делу публикације написала историјски преглед развоја грнчарског заната на територији општине Трстеник чиме је дат вредан прилог историји трстеничког краја у намери да се сачувају подаци о овом занату који полако нестаје.

Осим програма који су одржани у простору Музејске збирке, у Градском музеју Вршац одржана је промоција књиге о генералу Душану Додићу, српском официру који је рођен у трстеничком селу Милутовац. Аутори књиге су Душко Грбовић, музејски саветник историчар из Завичајног музеја Јагодина и Јелена Вукчевић, кустос историчар из Музејске збирке Трстеник. Књига “Душан Додић: Ратни дневник” је настала у оквиру пројекта “Век великог рата” који је 2018. подржало Министарство културе и информисања. Осим књиге, пројекат садржи и изложбу која већ пет година путује по градовима широм Србије.

“Током 2022. године радило се на осавремењавању и уређењу излагачког простора: постављен је нов шински систем за качење изложби, набављене су модерне излагачке витрине и започета је израда гипсаних витрина које ће чинити део нове будуће сталне поставке. У текућој, 2023. години Музејска збирка планира да настави са излагачком и истраживачком делатношћу, на сређивању и конзервацији постојећих збирки, проширењу фонда предмета. Посебан фокус ће бити и на дигитализацији збирке фотографија како би се учинила доступном што широј публици, очувању индустријског наслеђа Прве Петолетке и формирању сталне поставке”, каже на крају Јелена Вукчевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x