У Музејској збирци ускоро репрезентативна поставка о Краљици Драги

Љубитељи изложби имаће прилику да, после отварања 7. фебруара у 19 сати, погледају репрезентативну поставку о Краљици Драги Обреновић у Музејској збирци у Трстенику. Живот лепе и начитане Рудничанке која рано ступа у брак повинујући се очевој вољи на уштрб девојачких снова, рано постаје удовица и после смрти родитеља преузима бригу над млађим сестрама и браћом, добија нове токове ступањем у службу краљице Наталије.

Наклоност и љубав младог српског краља била је својеврсна компензација за превремене животне недаће. Тренутно задовољство краљевског живота, окончано је крвавим крајем који је уједно означио и крај епохе Обреновића. Такав живот, или бар један од његових сегмената, више је него подесан да се преточи на целулоидну траку, роман или изложбу.

“Музеј рудничко – таковског краја посветио је пажњу знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој, а скрајнутој краљици Драги, која је променила српску историјску сцену. Као неми посматрачи историје, наш задатак је као и увек да представимо чињенице, а то су овог пута поставком учинили виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић, представивши, пре свега, тужан историјски моменат Мајског преврата, али не заборавивши све оно због чега је Драга Обреновић – наша суграђанка краљица Драга”, рекла нам је Јелена Вукчевић, мастер професор историје, кустос у Музејској збирци Народног универзитета у Трстенику  упутивши позив грађанима да дођу и посете ову историјску поставку .

“Захваљујемо се др Ани Столић, господину Дејану Вукелићу, Сиголен Франш д`Епере Вујић, Стојану Брзаку, као и многобројним установама културе, науке и просвете, који су несебичном помоћи допринели да поставка о краљици Драги на најбољи начин сагледа чињенице и представи њен живот”, каже Јелена Вукчевић.

Изложба о Краљици Драги Обреновић биће отворена до 3. марта ове године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x