У СБ “Меркур” одржан дводневни национални симпозијум о дијабетесу

У конгресној сали Термоминералног купатила у Врњачкој Бањи, Специјална болница “Меркур” била је организатор националног симпозијума под називом “Шећерна болест 2021 – дијагностика, терапија и превенција”.

Академик проф др Небојша М. Лалић, декан Медицинског факултета у Београду и председник Републичке комисије за дијабетес, свечано је отворио овај стручни скуп, а у име домаћина, свих запослених и менаџмента, на самом почетку скуп је поздравио др Светомир Николић, начелник медицинских служби у “Меркуру”, изразивши своје задовољство што се симпозијум о дијабетесу након године паузе поново организује у “Меркуру”.

Испред Специјалне болнице “Меркур”, медијима се обратила Маријана Бабић Првуловић, ендокринолог, изразивши значај овог скупа, чији је циљ да се дијабетес као обољење сагледа на један мултисцилинаран и свеобухватан начин, као и презетовање најновијих трендова када је терапија ове болести у питању.

Овогодишњи скуп разликовао се од претходних због стриктних епидемиолошких мера, као и хибирдне форме са ограниченим бројем присутних и онлајн учесника. Скупу се обратио и проф. Лалић који је истакао своје задовољство поводом организације симпозијума, као и његов значај за струку и науку. Поздрављајући око 60 присутних доктора и преко 130 онлајн учесника, проф. Лалић је прогласио симпозијум отвореним.

Одржавање симпозијума подржали су Novo Nordisk, Sanofi, Astra Zeneca, Adoc, Salvus, Inpharm и Swiss Nature. Током два дана трајања симпозијума еминентни стручњаци из области дијабетологије, одржали су предавања која истичу најновија сазнања о дијабетеса, а главни предавач на скупу био је проф. Лалић, који је одржао два предавања “Терапијске препоруке у типу 2 дијабетеса 2021: континуиране промене” и “Превенција типа 2 дијабетеса: стање и перспективе”.

Из осталих референтних Универзитетских центара Нови Сад, Крагујевац и Ниш, предавања су одржали професори са Медицинскух факултета. Тим лекара “Меркура”, као Националног едукационог центра задијабетес и водеће установе када је ова болест у питању, био је активно укључен у предавања на теме едукације, превенције и терапије дијабетеса.

Симпозијум је акредитован под бојем А – 1-51/21 и вреднује се са 5 КМЕ поена за слушаоце, а значајна ставка по којој се “Меркур” разликује од осталих РХ центара јесте лечење шећерне болести. Наиме, од 1976. године у “Меркуру” постоји ендокринолошко одељење за оболеле од шећерне болести. Кроз све ове године посебна пажња је придавана усавршавању медицинског кадра и створен је један велики мултидисциплинарни тим лекара, сестара, терапеута, који су и снага “Меркура”. Захваљујући томе, 2008. године од стране Фонда “Меркур” је препознат као установа која може да буде центар за едукацију оболелих од шећерне болести, а у циљу превенције компликација тако да сви пацијенти који су старији од 18 година и на инсулинској су терапији могу једном у 4 године, 10 дана о трошку Фонда, да буду у “Меркуру” на програму едукације.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x