У Средњој школи у Варварину обележен Светски дан борбе против сиде

Поводом обележавања Светског дана борбе против сиде, варварински Црвени крст и Патронажна служба Дома здравља “Др Властимир Годић” организовали су у Средњој школи Варварин поделу презерватива и едукативног материјала на тему вируса хумане имунодефицијенције (ХИВ-а).

Секретар Црвеног крста Варварин Ружица Живановић је навела да је борба против ХИВ-а вршњачком едукацијом један од приоритета превентивних здравствених активности те организације, па је тим поводом за ученике Средње школе у Варварину приказан филм “Дечко који се стидео”, а затим је урађена анкета о познавању сексуално преносивих болести. Она такође додаје да је у овој акцији учествовао велики број волонтера, док је и интересовање ученика било веома велико.

Када је реч о филму “Дечко који се стидео”, прича на занимљив начин прати деветнаестогодишњег Ивана, који ступајући у сексуалне односе незаштићен, без употребе кондома, добија ХИВ. Током овог филма гледаоци могу да виде да су стид, неинформисаност и неодговорност према сопственом здрављу најчешћи узроци ризичног понашања и могућности добијања ХИВ-а. Филм, који је преведен на енглески језик, на начин близак младим људима пружа и стручна објашњења у вези са вирусом, начином његовог откривања и једином ефикасном начину заштите.

Светски дан борбе против сиде, који се обележава 01. децембра, Србија је ове године дочекала са 74 новооткривене особе заражене ХИВ-ом у првих шест месеци ове године, а како су у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” рекли Танјугу, тај број ће бити много већи до краја године, јер је током Европске недеље тестирања на ХИВ, организоване у сусрет 1. децембру, одзив на тестирање био велики.

Међу новооткривеним пацијентима зараженим ХИВ-ом током ове, али и претходне године, највише је оних који су имали анални сексуални однос без кондома, затим ињектирајућих корисника дроге, али и особа које се тетовирају и стављају пирсинг у студијима где се не ради стерилним прибором.

Прошле године у Србији је регистровано 178 особа заражених ХИВ-ом, што је највећи број у последњих 25 година. Лекари кажу да то не значи да је инфекција у драстичном порасту, већ су организоване бројне акције тестирања на ХИВ на које се одазвало доста људи, а највише новооткривених било је у кампањама организованим у новембру и децембру. Први заражени ХИВ-ом у Србији је регистрован 1985. године и од тада до данас у Србији је откривено 3.389 особа инфицираних ХИВ-ом, а од сиде су умрла 1.194 човека.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x