Удружење “Окулар” реализовало тренинг “Проблем, промена, акциЈА!”

Удружење “Окулар” је у периоду од 14. до 16. октобра организовало тренинг у оквиру пројекта “Проблем, промена, акциЈА!”. Тренинг је организован у Нишу, за младе из града Ниша и општине Ћићевац, који ће у следећих неколико месеци спровести неколико акција и покушати да допринесу својој заједници у решавању неког проблема.

Млади учесници овог тренинга упознали су се са омладинским активизмом, мапирали су потенцијалне проблеме младих у својим локалним заједницама и учили о заговарању идеја за побољшање положаја и укључивање младих, нарочито маргинализованих група, у процесе доношења одлука. Такође, учесници су се упознали са МоЈо садржајем и како да се укључе у активизам кроз различите дигиталне канале комуникације.

Никола Ристић, један од тренера, каже да су медијска и информациона писменост тренутно доста у друштву присутне као тема.

“Чињеница је да млади нису довољно едуковани и да садашњи програми који се спроводе кроз основно и средњошколско образовање нису довољно структурирани и недовољни су за оно што је младима заправо потребно. Када говоримо о МоЈо садржају, млади нису довољно свесни колико је заправо мобилно новинарство присутно широм света, а ни да не морају да буду само конзументи одређеног садржаја, већ и произвођачи. Баш из овог разлога је потребно радити са младима на њиховом оспособљавању како би били присутни у дигиталном свету као креатори и своја мишљења, ставове и креативност исказивали на савремене начине”, наводи Ристић.

Анђела Гроздановић, једна од учесница, наводи као проблем који су уочили у Нишу небезбедност у јавном простору и да, као група, желе да се баве решавањем овог проблема. Oна сматра да је важно да се млади укључе и буду носиоци промена у својој заједници. Каже и да је потребно да “ми, који смо сада млади, обликујемо ствари, зато што је сада наше време и битно је да преузмемо иницијативу и одговорност како бисмо обезбедили боље услове живота за нас и наше ближње”.

Више од двадесет младих људи упознало се са светом активизма и како баш они могу да реше одређене проблеме. Јако је важно напоменути да након овог тренинга млади учесници припремају различите акције за решавање проблема у својој заједници.

Стефан Максимовић, координатор пројекта, каже да се недовољно осврћемо на све групе младих. “Некада немамо довољно времена да размислимо ко су све млади, некада и нисмо свесни које све групе припадају младима. Млади су јако хетерогена група, а често не размишљамо о њима као таквима, па се неретко деси да неку одређену групу младих људи запоставимо. Да се то не би десило, потребно је едуковати се и ширити свест о различитости младих, али и како укључити све групе младих како бисмо креирали место које одговара свима”, наводи Максимовић.

Рад удружења “Окулар” подржава Шведска у оквиру програма Београдске отворене школе “Млади и медији за демократски развој”.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x