Уместо ЈП “Дирекција за урбанизам и изградњу” основано ЈП “Расвета Варварин”

На седмој седници Скупштине општине Варварин, заказаној на захтев председника општине Варварин по хитном поступку, пред одборницима варваринског парламента нашло се шест тачака. Према речима председника Скупштине општине Драгољуба Станојевића, најважније питање пред одборницима је било проналажење начина како наставити функционисање ЈП “Дирекција за урбанизам и изградњу” у наредном периоду.

На основу Закона о буџетском систему, од 01. децембра ове године Јавна предузећа не могу бити индиректни корисници буџетских средстава, тако да су пред одборницима биле три могућности, да ово Јавно предузеће иде у стечај, да иде у ликвидацију, или да се изврши реорганизација, објашњава Станојевић и додаје да су Скупштина и Надзорни одбор мишљења да је најбоље извршити реорганизацију овог предузећа, што је био и разлог сазивања ове седнице по хитном поступку.

Станојевић је изразио задовољство због тога што су одборници и позиције и опозиције једногласно донели одлуке које су биле на дневном реду, а због реорганизације Дирекције морао се ускладити и број радника који ће наставити да ради на свим јединицама на територији општине, а по одобрењу Владе Србије. Станојевић додаје да је број запослених на неодређено време остао исти, али је, због смањивања обима послова новог предузећа, које се сад не зове “Дирекција”, него ЈП “Расвета Варварин” и у коме ће остати петоро запослених, морао бити промењен број радника који ће радити у другим предузећима и установама чији је оснивач Скупштина општине Варварин.

img_0745

“Из тих разлога, на овој седници је разматрана Одлука Надзорног одбора ЈП “Дирекција за урбанизам и изградњу” о реорганизацији, разматран је предлог Одлуке о оснивању ЈП “Дирекција Дирекција за урбанизам и изградњу”, чиме мењају назив и постају ЈП “Расвета Варварин”, са смањеним обимом посла, а због тога, што те послове које је радила Дирекција мора да ради неко друго Јавно предузеће. Пошто једино ЈП које ради веома успешно на подручју варваринске општине је ЈКП Варварин, зато се ти послови које је досад обављала Дирекција додају ЈКП Варварин и зато је морала бити донешена Одлука о измени оснивачког акта ЈКП Варварин, како би се њима повећао обим посла, а истовремено, у складу с тим и Одлука о измени Статута ЈКП Варварин” објашњава председник СО Варварин Драгољуб Станојевић.

Истовремено, на седмој седници СО Варварин, а на предлог Општинског већа, донета је и Одлука о Општинској управи, која је такође усклађена са Законом. Како Станојевић објашњава, Општинска управа добија 4 радника из Дирекције, а биће додати још неки послови Општинској управи, тако да ће у три одељења бити распоређени сви ти радници.

Знајући да су све општине имале ове проблеме са којима се сусреће и општина Варварин, Станојевић каже да је изабрано најбоље решење како би биле задовољене потребе грађана, а и омогућено да нико од запослених у овом ЈП не остане нераспоређен и без посла.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x