Успешне реализације пројеката хуманости Удружења “Женска иницијатива”

Удружење “Женска иницијатива” основано је пре десет година, тачније 21. јануара 2011. године. Основна делатност овог удружења је помоћ у кући и оснаживање жена, а “Женска иницијатива” 20. фебруара 2017. године добила је и лиценцу за пружање квалитетних услуга у оквиру пројекта “Помоћ у кући”.

Мисија удружења своди се на развој позитивног окружења грађана и грађанки, са посебним акцентом на старе особе са инвалидитетом и маргиналне групе у којима су жене и деца жртве насиља.

“На почетку смо се бавили волонтерским радом, помоћ старима у кући, особама са инвалидитетом, женама које су жртве насиља, комуникације са децом. Са пројектним активностима кренули смо од 2015. године и онда смо почели да добијамо средства од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, од Националне службе за запошљавање у Трстенику и упослили смо тада 13 геронто-домаћица међу којима је било и жена Ромкиња преко 40 година старости које су остале без посла”, подсећа председница трстеничког Удружења “Женска иницијатива” Весна Вељовић Милосављевић.

У оквиру пројекта “Помоћ у кући” геронто-домаћице прве године обилазиле су 98 корисника, наредне године упошљено је било 15 геронто-домаћица које су опслуживале 78 корисника, 2017. године ангажоване су биле 22 геронто-домаћице које су подмиривале потребе 130 корисника у општини Трстеник, док је у 2018. години 10 геронто-домаћица овог удружења опслуживало 90 корисника, наводи Весна Вељовић Милосављевић.

“Временом нам се јављао и већи број грађана за помоћ у оквиру поменутих услуга и ми смо се одазивали према могућностима. У 2019. години реализовали смо пројекат “Инфосвет за мене” где је обуку завршило 60 полазница ИЦТ за рад на рачунару у трајању од шест месеци, а наредне 2020. године реализовали смо пројекат “Храбро даље у Инфосвет” где је изабрано 30 полазница. Исте године смо у сарадњи са Удружењем “Амити” из Београда и “UN WOMEN” реализовали пројекат “Кључни кораци ка родној равноправности” за који смо финансијску подршку добили од Европске Уније”, набраја Весна Вељовић Милосављевић.

У оснаживању се оспособљава и помаже 30 жена са руралног подручја, а осим Трстеника ово удружење пружа услуге и помоћ у кући и у Сокобањи, Параћину, Убу и Сомбору где има 59 запошлених и око 595 корисника о којима свакодневно брину геронто-домаћице и стручни радници.

Удружење “Женска иницијатива” је за свој хуманитаран и успешан рад 2016. године добило Повељу од општине Трстеник, а за допринос у хуманитарном раду и Захвалницу 2020. године од удружења “Жртве насиља Хајр” из Београда. До сада је испољена изузетна сарадња са пуно удружења, а потписан је и протокол о сарадњи са Црвеним крстом и Домом здравља “Др Сава Станојевић” у Трстенику.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x