Успостављање електронске евиденције о држављанима Србије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписали су Споразум о пословно-техничкој сарадњи између два министарства, чији је циљ успостављање електронске евиденције о држављанима Републике Србије.

Споразумом се стварају услови да јавна управа обједини основне податке грађана у електронском облику на једном месту како би убрзала решавање њихових захтева, имајући у виду да више не морају да прибављају документа, попут извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству, већ их службеници прибављају по службеној дужности.

У претходном периоду Министарство државне управе и локалне самоуправе је покренуло препис у електронски облик свих матичних књига које воде јединице локалних самоуправа, и ти подаци ће до краја 2017. године бити у Централном регистру матичних књига, који је у надлежности тог министарства.

Од данас, захваљујући Министарству унутрашњих послова, почеће процес уписа података и из Књиге држављана Републике Србије у Централни регистар.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да држава коначно постаје сервис грађана и да они више неће бити курири који трче од шалтера до шалтера са гомилом папира у рукама.

“Шалтери и папирологија коначно постају прошлост. Сада је 21. век и грађанима и привреди морамо да олакшамо живот, а не да буду робови бирократије”, поручила је Брнабић и подвукла да су електронски сервиси један од првих алата у борби против корупције.

Она је додала и да не може да се размишља о побољшању услова пословања и увођењу више електронских сервиса за привреду и грађане уколико матичне књиге нису у електронском облику.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је да је то нови корак ка унапређењу електронске управе у нашој земљи.

“Успостављањем јединствене електронске евиденције о држављанима Републике Србије убрзаћемо поступке приликом издавања докумената грађанима, а уједно ћемо поједноставити процедуру. Грађани више неће морати да чекају на шалтерима за уверење о држављанству, а и државни органи који прикупљају неопходна документа уместо њих моћи ће те податке да провере истог тренутка увидом у Централни регистар. Све то ће олакшати и убрзати цео процес, од чега ће највећу корист, наравно, имати грађани” објаснио је министар Стефановић.

Стефановић је додао и да упостављање апликације за вођење евиденције о држављанима у оквиру Централног система доноси и друге погодности.

“Преносом података из постојећих евиденција које нису централизоване добићемо јединствену електронску базу која гарантује боље вођење података и бржу доступност, али и већу безбедност података о личности који се налазе у евиденцији” рекао је Стефановић.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић истакао је да се успостављањем електронске евиденције о држављанима Србије поједностављује решавање захтева грађана које имају према управи.

“Нема више доношења извода, уверења и других непотребних докумената које ми већ имамо у бази, већ ће овлашћени државни службеник увидом у Централни регистар проверити све податке који су му неопходни за одлучивање”, рекао је Ружић и констатовао да је то велика промена и олакшање у раду и за државне службенике, јер ће допринети њиховом бржем и ефикаснијем раду.

Како је објаснио они више неће више чекати да друге институције пошаљу неопходне податке или информације поштом, факсом или на други начин, већ ће до података неопходних за одлучивање овлашћена лица доћи електронским путем.

“Ово је револуционарна промена за све нас и знам да се сви томе радујемо”, закључио је Ружић.

Извор: МДУЛС

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x