Рака поставио на Морави нови светски рекорд

Прави моравац, трстеничанин, пливач-маратонац Радисав Рака Пантовић поставио је крајем јула месеца ове године светски рекорд у пливању на Западној Морави. Он је једном руком испливао 6,2 км, рекорд који је до тада држао пливач из Венецуеле и који је износио 5 км једном руком на реци.

“За постављање овог мог новог светског рекорда припремао сам се скоро две године. Иначе, Западну Мораву код Трстеника сам за 40 година препливао уздуж и попреко и препливао сам до сада преко 4.000 км рекама и језерима. Победник сам прошлогодишњег маратона ветерана у Овчарско кабларској клисури код Чачка, а скакао сам и 300 пута са гвозденог моста у Трстенику”, каже Рака, речни привач-маратонац и додаје да услови за пливање овога лета нису били баш повољни.

“На самом старту од Моравишта у селу Лозна био је изузетно низак водостај, као и три Мораве са опасним и плитким брзацима, температура ваздуха била је 36 степени целзијуса и воде између 23 и 24 степена целзијуса. Међутим, успео сам све то да савладам. Сво време пливања пратила су ме два чамца са лекаром, гњурцима и људима обученим за спасавање из воде, док је најважнији био кајак у коме је био искусни пливач који ме је наводио да би избегао опасне стене, плићаке и водене шиљке од подводних грана”, објашњава Рака Пантовић.

Он истиче и да су га на градској плажи у повратку дочекали прави трстеничани моравци, међу којима је била и Светлана Павловић која је са 6 година почела да плива на Морави и тако постала најстарији купач који сада има 80 година.

“Задовољан сам досадашњим оствареним резултатима, а надам се биће их још, боже здравља”, поручује Рака, речни пливач-маратонац коме је медаљу за постављен рекорд уручио исто тако пливач-маратонац др Драган Пајић, спец.интерне медицине. Овај догађај птатила су и средства јавног информисања, а снимљен је и једночасовни видео материјал о овом несвакидашњем догађају.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x