Усвојен први ребаланс буџета општине Варварин за 2024. годину

На дневном реду III седнице Скупштине општине Варварин у овом сазиву одборници локалног парламента одлучивали су о 42 тачке, од којих је најважнија била она која се односила на усвајање предлога Одлуке о првом ребалансу општинског буџета за 2024. годину. Након интонирања химне Србије “Боже правде” верификовани су мандати одборника Веселинке Томић и Јелене Весић, кандидаткињама са изборне листе “Александар Вучић – Варварин не сме да стане”, а које су у одборничким клупама замениле Милоша Антића и Душана Радојковића. На почетку седнице председница Одборничког клуба “Народна странка – за наше људе”, др Гордана Чабрић, обавестила је Скупштину да се троје одборника Групе грађана “Проф. Зоран Миленковић – Може другачије за нашу општину” прикључило овом Одборничком клубу који сад броји осморо одборника.

Током III редовног заседања усвојени су и предлози измене по првом ребалансу Финансијског плана за 2024. годину директних корисника буџетских средстава: Скупштине општине, Председника општине, Општинског већа, Општинског правобранилаштва и Општинске управе, као и Финансијског плана за 2024. годину – Капитални пројекти, програмске активности и остали пројекти општине Варварин и Финансијског плана за Месне заједнице. Начелник одељења за буџет, финансије и наплату јавних прихода Општинске управе Саша Срећковић образложио је Одлуку о првом ребалансу буџета за 2024. годину и подсетио да се обично, са првим ребалансом буџета, у случају да је планирано више или мање средстава, коригује тај износ.

“На дан 31. децембар 2023. године било је мање средстава од оних које смо пројектовали, али да не дође до забуне, па да мислите да је мања ликвидност општине, напротив, ми смо у том периоду, у тих последњих 10 дана 2023. године, добар део средстава, од којих смо мислили да ћемо их пренети у наредној години, измирили до 31. децембра, тако да смо буџет општине Варварин, по завршном рачуну и функционисању, растеретили у овој години за добар део инвестиција које смо уплатили до 31. децембра, тако да смо 32 милиона динара расподелили у пренета и неутрошена средства која су од Републике дошла на основу пројеката, од којих 16 милиона динара за изградњу дечијег игралишта у Обрежу”, објаснио је Срећковић

Пред одборницима нашли су се и предлози измене Финансијских планова Предшколске установе “Наша радост”, Општинске библиотеке Варварин, Спортског центра “Темнић”, Центра за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац – Одељење ЦСР у Варварину, као и Финансијских планова Средње школе Варварин и ОШ “Јован Курсула” из Варварина, ОШ “Мирко Томић” из Обрежа и ОШ “Херој Мирко Томић” из Доњег Крчина. Одборници су усвојили и Извештаје о раду Председника општине Варварин за 2023. годину, Општинског већа општине Варварин, Општинске управе, Општинског правобранилаштва, општинског Штаба за ванредне ситуације, као и свих јавних предузећа и установа и Дома здравља “Др Властимир Годић”.

На III седници Скупштине образован је и општински Штаб за ванредне ситуације, а одборници су разматрали у усвојили и План рада општинског Штаба за ванредне ситуације за 2024. годину. На дневном реду нашао се и Програм коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине за 2024. годину, са Финансијским планом, али и предлог Одлуке о именовању председника, чланова, заменика председника и заменика чланова Општинске изборне комисије (ОИК) у сталном саставу. Усвојен је и предлог Одлуке и измени и допуни Одлуке о финансијској помоћи породици са децом на територији општине Варварин

У наставку седнице одборници су одлучивали и о покретању поступка отуђења непокретности из јавне својине општине Варварин непосредном погодбом за катастарске парцеле у Варварину, Доњем Катуну и Тољевцу, а усвојен је и предлог Решења о разрешењу и именовању председника и чланова Управног одбора Спортског центра “Темнић”. На III седници локалног парламента донето је и Решење о образовању Савета за миграције општине Варварин.

До краја заседања усвојени су и предлози Решења о разрешењу и именовању чланова Општинског савета родитеља за школску 2023/24 годину и о разрешењу и именовању члана Школског одбора ОШ “Драги Макић” у Бошњану, Извештај о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа за период од 1. јануара до 30. марта 2024. године, али и Одлуке о усвајању Оперативног плана за одбрану од поплава за воде II реда на територији општине Варварин за 2024. годину и Акционог плана запошљавања општине Варварин за период од 2024. до 2026. године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x