Вакцинацијом спречити епидемију малих богиња!

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у Републици Србији је од малих богиња оболело осморо невакцинисане деце старости до три године и три одрасле особе. Пре пет година од морбила оболело је скоро 6.000 људи, умрло 15-оро, тако да ови забрињавајући подаци показују да је вакцинација деце неопходна!

Директорка Дома здравља “Др Властимир Годић”, др Јасмина Ракић, износи податак да је у општини Варварин, у овом тренутку, остало седморо невакцинисане деце ММР вакцином и апелује на родитеље да вакцинишу своју децу и да сачувају њихово здравље.

“ММР вакцина није штетна, што је и доказано, много је горе да дете не прими ову вакцину, јер су потенцијалне компликације које могу да изазову мале богиње много озбиљне, поготову што се болест појавила и у нашој земљи, тако да још једном апелујем на родитеље да доведу своју децу на вакцинацију и да их на време заштите од ове болести”, поручила је др Јасмина Ракић.

Разлог појаве малих богиња је пре свега у одбијању вакцинације деце, чиме се нарушава колективни имунитет, који се постиже када је најмање 95% становништва вакцинисано. Родитељи који одбијају да вакцинишу дете, не само да своје дете стављају у ризик, него и малишане са којима се то дете дружи.

ММР вакцина штити против три вирусне болести – малих богиња (morbilli), црвенке (rubelle) и заушака (mumpsa). Прве две болести спадају у групу осипних грозница, где се поред повишене температуре, кашља, јавља и различита оспа на кожи. Заушке се појављују у виду отока пљувачних жлезди испод ува и у доњем делу вилице, јавља се повишена температура и отежано гутање. Све три болести имају свој клинички ток, али оно што је најопасније су компликације.

Компликације заушки су запаљење можданица (meningitis) или мозга (encefalitis), као и тестиса и јајника, што може имати за последицу стерилитет код мушкараца, као и губитак слуха. Рубеола такође има компликације у виду запаљења плућа (пнеумоније) или енцефалитиса, а уколико жена није прележала ову болест или није вакцинисана, у току трудноће може довести до побачаја. Ипак су компликације најчешће код малих богиња, где су код чак 30% оболелих присутне компликације, посебно код деце узраста до 5 година. Тада се јављају пнеумонија, губитак слуха и запаљење целог мозга (panencefalitis) који се углавном завршава фатално.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама, а у овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x