Велики јубилеј Васпитно поправног дома у Крушевцу: 75 година рада и постојања

У Васпитно – поправном дому у Крушевцу одржана је свечаност поводом обележавања 75 година постојања и рада. Присуствовали су градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, председник Скупштине Предраг Вукићевић, народни посланици, представници Министарства правде и други представници јавно – политичког и привредног живота Града.

Управник ВП дома Милош Ристић је говорио о великом јубилеју Установе: “Оно што сам затекао и на неки начин наследио и наставио јесте добра пракса и правац, односно отварање и приближавање наших штићеника локалној заједници. Од установе која је изазивала подозрење и страх, услед вишегодишњег пажљивог и узајамног односа, са Градом смо постали партнери и пријатељи у свим ситуацијама”, истакао је он.

Министар унутрашњих послова Србије Слободан Пенезић је поверио овој установи одговоран и деликатан задатак – ресоцијализацију малолетника, а 11. јуна 1947. године, у крушевачки ВП дом дошао је први штићеник – Павле Милошевић, упућен на издржавање казне због крађе очевог двогледа. Дом је имао југословенски карактер, дуги низ година прихватана су малолетна лица из целе СФРЈ. До данас, кроз Дом је прошло укупно 10.049 малолетника, а последњи уписан у матичну књигу дошао је 3. јуна ове године.

“У процесу ресоцијализације у ВП дому се данас користе најсавременије методе. Поред саветодавног рада, образовања и стручног оспособљавања, уведен је нови систем бодовања и нивоа, организоване спортске активности, информатичка обука, библиотека и читаоница, компјутерска играоница и разне секције”, изјавио је челник ове установе Милош Ристић.

“Тренутно је у ВП дому збринуто преко 200 младих. Током последњих годину дана, унапређена је и обновљена инфраструктура, сточарска и ратарска производња на сопственој економији, а настављено је и са узгајањем цвећа и цветних расада”, навео је управник Ристић.

Према његовим речима, ВП дом у Крушевцу одабран је за пилот пројекат који се односи на пружање помоћи штићеницима након обуставе васпитне мере. Пројекат се односи на проналажење адекватног посла након њиховог отпуста. Штићеници се одазивају и на позиве јавних установа и предузећа, а спроведено је и више акција ван установе. Такође, излазили су у сусрет и основним школама и вртићима.

У Дому културе ове установе изведен је пригодан културно уметнички програм, а изведена је и представа Пеђе Трајковића “Фајронти”, у режији Радмиле Живковић, а у извођењу Драмске секције, која је на овогодишњем ТИН Фесту у Крушевцу освојила другу награду.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x