Врњачка Бања се одужила Бати, а он никоме није остао дужан

Поводом 20 година од смрти легендарног југословенског и српског глумца Данила Бате Стојковића, у Амфитеатру који с поносом носи његово име, свечано је отворена и спомен соба њему у част. Посетиоци, поштоваоци Батиног лика и дела, као и бројне медијске екипе, имали су прилику да посете Батину спомен собу и да виде његове личне ствари, одело, кравате, сако, муштиклу и лулу, затим пепељару, као и ствари из Атељеа 212, кишобран и штап, књиге које је волео да чита, његову омиљену фротељу, исечке из новина, фотографије са снимања филмова филмова и из позоришних представа, као и један број Батиних награда и признања.

“Драго ми је да данас свечано отварамо Батину спомен, боље рећи радну собу. Овим лепим чином Врњачка Бања, у коју је радо долазио, одужила му се и овде ће његов дух са супругом Олгом дочекивати заувек путнике намернике. Пријатељска веза Врњчана и Бате позната је одавно, њему је та веза много значила и својевремено је рекао “док сам жив, одмор ћу проводити овде у Врњачкој Бањи” и одржао је реч. Пуних 10 година, до своје смрти 2002. године, био је редован и драг гост Врњчана”, рекао је на свечаности, говорећи о Батином лику и делу, његов колега глумац Милан Цаци Михаиловић.

Сећање на легендарног Бату на овом свечаном скупу казивали су и глумица Бранка Петрић, као и наследница његових ствари Радмила Павловић која је један део од Батиних ствари уступила Врњчанима.

“Овде је заиста дивно, нисам никада била у Врњачкој Бањи, па ни на Батиним рођенданима које је овде прослављао, тада сам углавном била на мору. Овај његов Амфитеатар и сада његова соба су дивни као и ови људи који о њему брину, чувају успомену, а он је то и заслужио”, рекла је његова колегиница, глумица Бранка Петрић.

У Врњачкој Бањи се већ 12 година почетком августа месеца одржавају традиционални “Дани Бате Стојковића”. Врњчани су и једном мосту преко Врњачке реке дали име по филму “Ко то тамо пева”, а у бањском парку посађена су стабла различитог дрвећа намењена нашим легендарним глумцима: Драгану Николићу, Милени Дравић, Бати Стојковићу, Марку Николићу, Воји Мирићу, Небојши Глоговцу, Петру Краљу, Бати Живојиновићу, Љубиши Самарџићу, Миодрагу Петровићу Чкаљи, Павлу Вујисићу, Миодрагу Мандићу Манди и Зорану Радмиловићу.

Организатор и иницијатор “Батиних дана”, али и свечаног отварања Батине собе, глумац Никола Џамић каже да су посађена стабла велика захвалност легендарним глумцима и још већим људима које смо сви ми имали прилике да упознамо и да се са њима дружимо и поносимо, градећи тако нераскидиве везе.

Свечаном отварању Батине спомен собе присуствовали су представници локалне самоуправе Иван Џатић, директор Туристичке организације Врњачка Бања Иван Трифуновић, Батини пријатељи и колеге глумци.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x