За Локални акциони план запошљавања 15 милиона динара

Председник општине Варварин Војкан Павић и директор Националне службе запошљавања – Филијала Крушевац Предраг Марковић потписали су Споразум о реализацији Локалног акционог плана запошљавања (ЛАПЗ) за 2020. годину.

У оквиру овог програма општина Варварин је издвојила 6 милиона динара, а Национална служба за запошљавање 9 и, према речима председника Павића, ради се о програму јавних радова, као и субвенционисању запошљавања незапослених лица из теже запошљивих категорија.

“Конкурс биће расписан 1. јуна, за јавне радове трајаће 10 дана, за запошљавање лица из теже запошљивих категорија трајаће до утрошка средстава, а за самозапошљавање трајаће до 30. јуна, тако да обавештавамо све заинтересоване да могу да се јаве, а грађани који се пријављују за мере самозапошљавања треба да су на евиденцији Националне службе запошљавања најмање шест месеци”, наводи председник Павић.

Директор крушевачке Филијале НСЗ Предраг Марковић, подсетивши да НСЗ већ више од 10 година спроводи мере активне политике запошљавања, како из дела везаног за буџет НСЗ тако и у сарадњи са локалном самоуправом кроз Локалне акционе планове, изразио је задовољство повећањем броја људи који користе ове мере.

“Крајем прошле недеље министар је донео одлуку о суфинансирању које иде из буџета НСЗ у износу од 9 милиона динара, на 6 милиона које је општина Варварин издвојила, тако да имамо на располагању за ову годину 15 милиона динара за три мере и то програм самозапошљавања који је сваке године најактуелнији с обзиром што солидан број суграђана који се налази на нашој евиденцији хоће да покрене сопствени бизнис, такође имамо и ове године субвенције за послодавце за запошљавање лица из категорија теже запошљивих и имамо програм јавних радова који, као и сваке године, покушава да реши неке локалне проблеме по питању заштите животне средине, инфраструктуре и тако даље”, објашњава Марковић.

Он је изразио очекивање да ће се са овим послом наставити и даље и да ће, на опште задовољство пре свега незапослених и послодаваца са територије општине Варварин, али и запослених у НСЗ, бити спроведене активности како би број незапослених био сведен на најмању могућу меру и како би се млади активирали и допринели развоју своје локалне средине.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x