Западна Морава у порасту али нема изливања

Заменик председника општине Трстеник Љубиша Марковић председавао је седници Штаба за ванредне ситуације на којој је разматрано стање на водотоковима првог и другог реда на подручју општине Трстеник.

“Ми смо на бази дописа из РХМЗ сазвали ову седницу Штаба за ванредне ситуације на којој смо разматрали све оно што нам је у допису указано о порасту водостаја на неколико река. Нас наравно интересује водостај Западне Мораве која је тренутно у порасту, али нема опасности од изливања. Ми морамо стално да пратимо ситуацију и да будемо спремни да реагујемо превентивно”, рекао је на седници заменик председника општине Трстеник Љубиша Марковић и обавестио присутне да је пре 10 дана одржан састанак на коме су учествовали представници “Србијаводе”, Водопривредни центар “Морава” и “Србијагас”.

“Разговарали смо о заштити гасовода у Почековини од поплава. Ми заједно са њима радимо на обезбеђивању средстава за реализацију овог важног пројекта како би Западну Мораву вратили у старо корито и тако заштитили гасовод и оближње куће у насељу. У МЗ Лозна је излазила екипа, обишла терен и морамо одмах да делујемо употребом механизације на једном месту, где је река пробила зид и направила канал тако да је претила поплава, да је за неких 20 до 30 цм водостај био река би поплавила 130ха обрадивог земљишта, а исто тако би угрозила фудбалско игралиште са комплетном инфраструктуром”, додао је Марковић и поручио да поучени искуством из 2014. године, овај проблем се мора одмах решити.

Он је напоменуо да је већ на лице места у Лозну упућена механизација да одради тај део посла око заштитног бедема како више не би било изненађења изливања реке на овом подручју. На седници је закључено да треба и даље бити у приправности, а ситуација на терену да се стално прати. Водостај Западне Мораве је у порасту за око 1м, али за сада нема опасности од њеног изливања из корита.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x