Завршени “Јефимијини дани”, “Јефимијин вез” уручен Слободану Јовићу

Културно – духовна традиционална манифестација “Јефимијини дани” одржана је у Трстенику и манастиру Љубостиња. Свечано је отворила председница општине Трстеник Милена Турк, програм је почео концертом ученика Музичке школе “Корнелије Станковић” у Трстенику, а затим је у делу програма под називом “Од рода светла и славна” беседио и Иван Негришорац.

Уследио је затим концерт групе “Бибер” а у “Венцу песникиња” учествовале су Милица Бакрач, Гордана Боранијашевић и Весна Пауновић Ђукић. Другог дана ове манифестације, у Ликовном салону Дома културе, отворена је изложба под називом “Две стране истог” ауторке Маријане Ракићевић. У вечерњим сатима на Омладинском тргу у Трстенику представљен је 7. број часописа “Љубостињска приношења”, у пригодном програму учествовали су Драгиша Батоћанин, Велибор Лазаревић и Верољуб Вукашиновић, као и ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”, док је директор Народног универзитета Данило Вуковић доделио награду “Љубостињски крин” ученици првог разреда Хемијско – технолошке школе Крушевац Зорани Милановић за најбољи књижевни рад на тему “Косовски завет Јефимијиној похвали светом Кнезу Лазару”.

Последњег дана “Јефимијиних дана”, 17. јуна у Већници Народног универзитета, одржан је округли сто под називом “Косовско опредељење данас” у коме су учествовали Његово Преосвештенство Епископ крушевачки господин Давид, др Бошко Сувајџић, др Ана Стишовић Миловановић, др Бранко Златковић, Јован Пејчић, др Валентина Питулић и Милисав Савић.

Програм се затим наставио у порти манастира Љубостиња “Јефимији у част”, уз молитву господњу “Оче наш”, а затим је уследила “Јефимијина похвала Кнезу Лазару” коју је говорила Наташа Марковић. програм је настављен уз песничка приношења у којима су учествовали Ђорђо Сладоје, Емсура Хамзић, Радомир Стојановић, Милош Милишић, Гордана Влајић, Бошко Сувајџић, Милош Јанковић, Небојша Лапчевић и Јелена Ковачевић.

Награду “Јефимијин вез” примио је Слободан Јовић, а признање му је доделио заменик председнице општине Трстеник Дејан Раковац. У програму “Музичко приношење” учествовала је Бојана Пековић.

Организатор ове традиционалне манифестације био је и ове године Народни универзитет Трстеник, а покровитељи су Министарство културе и информисања Републике Србије и општина Трстеник. У Музејској збирци је у оквиру “Јефимијиних дана” приређена изложба из уметничке галерије Надежде Петровић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x