Завршени традиционални “Јемифимији дани”, Драгану Лакићевићу уручен “Јефимијин вез”

Традиционална културно-духовна манифестација “Јефимијини дани” одржава се јубиларно већ пету деценију од оснивања, односно три деценије од обнављања манифестације. Пандемија корона вируса онемогућила је њено одржавање прошле године, али ове године захваљујући повољној епидемиолошкој ситуацији и попуштању мера, одржана је у порти манастира Љубостиња од 15. до 17. јуна.

У сусрет овој манифестацији, на платоу испред зграде општине Трстеник одржана је јединствена манифестација где су се посетиоцима представили витезови са једноручним мачевима, копљима и хелебардима, као и витезови на коњима у пратњи принцезе, док су чланови ансамбла “Руно и Херувими” дочарали музику старе Србије.

Манифестација “Јефимијини дани” почела је у уторак 15. јуна у вечерњим сатима, испред споменика Кнегињи Милици на платоу испред зграде општине Трстеник, а пред великим бројем окупљених грађана манифестацију је отворила наша позната књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић. У музичком делу програма учествовали су ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”, у делу програма “Од рода света и славна” беседила је песникиња Љиљана Хабјановић Ђуровић, а затим је уследио концерт Данице Црногорчевић и програм “Венац песникиња” у коме су учествовали Зорица Лешовић Станојевић, Слађана Ристић и Јелена Стоисављевић.

Другог дана ове манифестације, у среду 16. јуна, одржан је округли сто на тему “Владарке и племкиње средњевековне Србије”, а учествовали су Катарина Митровић, Марко Алексић, Лариса Велимоновић, Кристина Митић, Борис Стојковски, Александар Узелац, Александра Костић Тмушић и Јелена Марковић.

На Омладинском тргу, у вечерњим сатима, представљен је пети по реду годишњак “Љубостињска приношења”, а додељена је и награда “Љубостињски крин”. Учествовали су Драгиша Батоћанин, Љубиша Ђидић и Верољуб Вукашиновић, док су у музичком делу програма наступили ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”.

У завршном делу програма “Јефимијини дани”, у вечерњим сатима у Манастиру Љубостиња, Јефимији у част одржана је молитва господња “Оче наш”, док је Јефимијину “Похвалу светом Кнезу Лазару” говорила глумица Јелена Ступљанин. У програму “Песничка приношења” учествовали су наши познати писци Радомир Андрић, који их је и отворио, Матија Бећковић, прошлогодишњи добитник “Јефимијиног веза”, Благоје Баковић, Драган Јовановић Данилов, Бранислав Матић, Бојана Стојановић Пантовић, Драгица Стојановић, Братислав Милановић и Бранислав Зубовић.

Затим је уследила додела награде “Јефимијин вез”, која је ове године додељена Драгану Лакићевићу за збирку песама “Жетелица”, а награду му је уручила председница општине Трстеник Милена Турк. Наш познати фрулаш Бора Дугић учествовао је у “Музичком приношењу”, као и ученици Музичке школе “Корнелије Станковић”.

Манифестацију “Јефимијини дани” пратила је и изложба икона из легата “Јефимијиних дана” у Музејској збирци Народног универзитета у Трстенику, која ће трајати до 29. јуна под називом “Љубостињски запис”.

Организатор “Јефимијиних дана” је и овога пута био Народни универзитет Трстеник, а покровитељи су општина Трстеник и Министарство културе Републике Србије.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x