Братски сусрети Орашја и Дугог Поља, доказ нераскидивих веза Србије и Српске

Протеклог викенда у Дугом Пољу (Општина Модрича, Република Српска) одржани су традиционални, једанаести по реду, братски сусрети између братских месних заједница Дуго Поље и Орашје. Ови братски сусрети трају пуних 12 година, а ове године је најављено и званично покретање процедуре за братимљење општина Варварин и Модрича.

Првог дана у гостима код браће у Дугом Пољу одиграна је пријатељска фудбалска утакмица између домаће “Слоге” и “Орашја”, док је другог дана, пред препуном салом Дома културе у Дугом Пољу, одржан и концерт народног фолклора који су представили чланови домаћег КУД-а “Зоран Томушиловић” и КУД “Вук Караџић” из Орашја.

Обративши се окупљенима, заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић упутио је домаћинима поздраве локалног руководства и председнице општине др Виолете Лутовац Ђурђевић изразивши посебно задовољство што се, након паузе изазване пандемијом корона вируса, браћа са обе стране Дрине поново друже и негују братске односе.

“За нас Дрина није граница, она је још једна српска река попут Мораве и то се стално доказује кроз подршку коју матица Србија пружа свом народу у Републици Српској и ови братски сусрети су баш оно што је политика Србије, дружење, уважавање, међусобно поштовање и добра сарадња. Ми се овде осећамо као код своје куће, на својој земљи, као код најрођенијих и зато желимо да ове наше братске везе буду још чвршће”, поручио је Милановић.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић оценио је да је су овогодишњи сусрети посебни зато што је иза нас година коју је обележила пандемија корона вируса, а баш ови сусрети најбоље доказују да живот побеђује и да игра, радост и весеље и сам живот морају ићи даље.

“Оно што је најбитније овде вечерас то је да, без обзира на политике које пролазе и долазе, народ показује да је један, да нема границе међу нас, да смо ми браћа по крви и да се заиста то и осети овде на братским сусретима. То је оно у шта имамо веровати и за шта се морамо борити”, нагласио је Радуловић.

Он је обавестио окупљене и да је инициран поступак братимљења двеју општина поручивши да ће се у наредном периоду радити заједно, не само на уздизању културне и спортске традиције, него и на привредном опоравку.

Радуловић је рекао и да су на овом подручју повлачени историјски потези и да су се дешавале историјске ствари, поготову у последњем одбрамбеном отаџбинском рату где је Република Српска имала, као што има и данас, подршку и помоћ братске Србије на чему је народ у Републици Српској захвалан.

Братски сусрети Културно – уметничких друштава “Вук Караџић” и Зоран Томушиловић” трају од 2010. године, Повеља о братимљењу месних заједница Дуго Поље и Орашје потписана је 2014. године у Дугом Пољу, а 2019. године између фудбалских клубова “Слога” и ОФК “Орашје” у Орашју.

Домаћин наредних братских сусрета је Орашје, а овогодишњим сусретима у Дугом Пољу присуствовали су и помоћник председнице општине Варварин Александар Марковић, директор Слободне зоне “Крушевац” Александар Шароњић, председник Скупштине општине Модрича Милутин Поповић и заменик начелника општине Модрича Младен Милотић.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x