Живот рома приказан у сликама

У Галерији Народног универзитета у Трстенику отворена је изложба слика под називом “Савремено сликарство рома Србије”, у организацији Ликовног удружења рома Србије, АРТ-а и Народног универзитета. Аутор изложбе је академик др Драгољуб Ацковић, а изложене су слике Зорана Таировића, Слободана Караџића, Радомира Веселиновића, Милоша Васића, Оливере Тодоровић и других ромских сликара.

“У оквиру јубилеја, 55 година рада и постојања Народног универзитета, поред бројних активности уприличили смо и ову занимљиву изложбу. Желим да се захвалим академику др Драгољубу Ацковићу који је приредио изложбу у сарадњи са Канцеларијом за људска и мањинска права. Нашу сарадњу ћемо проширити и у наредном периоду. Драго ми је да је велики број уметника, али и љубитеља ове врсте уметности присутан”, рекла је Светлана Лазић, директорка трстеничког Народног универзитета.

Академик др Драгољуб Ацковић је заменик директора Канцеларије за људска и мањинска права и аутор изложбе, каже да роми више нису просјаци и неписмени, већ културан и просвећен народ. Свуда су присутни и свако од њих даје одређени допринос.

“Роми су сада сликари, песници, књижевници, радници. У Србији има 30 успешних уметника – сликара, а надам се да ће се овај тренд њиховог рада и стваралаштва наставити и у наредном периоду. Трстеник је за нас посебно значајан јер су овдашњи роми пронашли себе, а захваљујући др Сави Станојевићу и опстали у овој средини”, рекао је академик др Драгољуб Ацковић.

Изложбу љубитељи ове врсте уметности могу погледати до 25. октобра ове године у Галерији Народног универзитета у Трстенику.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x