Значај локалне самоуправе у промоцији европских вредности

Министарка државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Марија Обрадовић изјавила је данас да локалне самоуправе имају важну улогу у примени и промоцији европских политика и вредности.

Обрадовић је на онлајн конференцији “Европски дан за локалне самоуправе” истакла да су због тога солидарност, сарадња и правовремена комуникација на свим нивоима – од европског, преко националног до локалног, од пресудног значаја у процесу приближавања стандарда ЕУ грађанима Србије.

Она је подсетила на то да је реформа јавне управе, заједно са владавином права и економским управљањем, један од три стуба процеса евроинтеграција наше земље, али и међу предусловима за приступање ЕУ.

Тај процес је, како је нагласила, могућ само уколико имамо ефикасну и транспарентну државну управу, која је на услузи грађанима и привреди.

Министарка је напоменула да је ресорно министарство обезбедило спровођење Стратегије реформе јавне управе, чија је визија управа по мери свих нас, која пружа квалитетне услуге грађанима и привредним субјектима и доприноси економској стабилности и повећању животног стандарда грађана.

Обрадовић је навела да чланство у ЕУ није циљ само по себи, већ је потребно да друштво реформишемо због нас самих.

“Зато је учешће цивилног друштва и других заинтересованих страна у припреми јавних политика и прописа, као и праћење њихових ефеката, један од најважнијих сегмената реформе, чији је важан део и реформа система локалне самоуправе”, истакла је министарка.

“Оквир имамо, циљеве смо поставили, радимо на њиховом спровођењу, потребно је само да будемо истрајни на том путу и искрени према себи у погледу остварених резултата”, поручила је Обрадовић.

“Европски дан за локалне самоуправе” одржава се први пут ове године са циљем промоције ЕУ и њених вредности према локалној самоуправи и размене информација о тренутном стању у процесу приступања Србије ЕУ.

Догађај је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Министарством за европске интеграције и Делегацијом ЕУ у Србији, а у оквиру Програма “Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза”, који финансира Влада Шведске.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x