Мештани Дубља крај записа обележили Спасовдан

Већ традиционално и овога пута више од 50 мештана засеока Горња мала у Дубљу код Трстеника, заједно са својим рођацима и осталим гостима, уз обавезно присуство свештеника врњачке цркве, окупљањем и сечењем славског колача обележили су литију Спасовдан. Домаћин или колачар овог скупа био је Виктор Видаковић са укућанима, док су присутни послужени кафом, разним пићем, пецивима и слаткишима.

Свештеник Саша пресекао је колач са домаћином скупа, а онда очитао молитву за здравље и препород њихових породица и самога села. Радује све веће присуство деце на овом скупу, учитељица Марија Кузмановић са помоћном радницом Станицом Миливојевић долази са ученицима обавезно сваке године.

“Драго ми је да се мом позиву одазвао велики број мештана, њихових укућана и деце, хвала им на присуству као и нашем свештенику Саши Ковачевићу који је очитао молитву. Било је заиста лепо и време и наше дружење, боже дај да и идуће године будемо сви на овом истом месту крај нашег записа у Горњој мали”, каже колачар Виктор Видаковић.

Присутни су такође задовољни послужењем и дружењем, углавном се сви они познају међусобно, има и оних који се ретко виђају, а ово је прилика да се попричају и разоноде.Ово је моја парохија, дивни су људи, домаћини, гостопримљиви и поштено живе и раде. Радује ме да се сваке године крај овог записа наставља традиција православља овога краја, нажалост у последње време све је више тужних скупова, а мали број весеља, људи раде да би преживели и све мање времена имају за дружења, наравно има и оних којима је то омогућено. Но, такав је тај наш данашњи живот пун надања и проблема, али уз божију помоћ све ћемо полако постићи, захваљујем се свима који су присуствовали обележавању литије Спасов дан у овом лепом засеоку у селу Дубљу. Боже дај и идуће године да се скупимо овде”, каже свештеник Саша Ковачевић.

И тако се после дружења и обележавања Спасовдана присутни удаљише од записа, одоше куд који својим кућама да тамо по подне дочекају своје драге госте, да са њима, док не крену кућама, беседе на разне теме уз скромно припремљену трпезу и пића по жељи. Колач за наредну годину од Виктора преузео је Иван Срејић па нека му је са срећом.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x