Ненад Бранковић из Сикирице први до Часног крста у Варварину, Матеја Станковић (13) најмлађи такмичар

Српска православна црква и њени верници у недељу 19. јануара обележили су један од највећих хришћанских празника, Богојављање, а поводом овог празника је у Селу Варварин, по осми пут, организовано традиционално пливање за Часни Богојављенски крст.

Пливању је претходила Литургија у цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину, литија према Село Варварину, пред сам старт витешког надметања свештеници намесништва темнићког Драган Глигоријевић и Дејан Миленковић благосиљали воду и крст, а затим су пливачи пливали 33 метара, што симболизује број година живота Исуса Христа.

У конкуренцији 13 такмичара, први до Часног крста на Великој Морави, код сплавова, допливао је Ненад Бранковић из Сикирице који је ове године по трећи пут учествовао у овом витешком надметању, а други пут први допливао до Часног крста.

Бранковићу је награду, слику уметника Бранислава Спасојевића из Села Варварин, уручио председник општине Варварин Војкан Павић.

“Ја сам овде трећи пут, из три пута два пута сам освојио Часни крст. Утисци су феноменални, организација је добра, све је лепо и због тога сам овде. Хладније је било него обично, мало је време напољу топлије па је у води било хладније, али је све било добро”, рекао нам је Бранковић и додао да, од Бога здравља, доћи ће и следеће године у Варварин.

Међу такмичарима на Великој Морави нашао се и један тринаестогодишњак, Матеја Станковић из Села Варварин, коме је ово било прво пливање за Часни Богојављенски крст. У краткој изјави за наш портал рекао је да се добро осећа упркос томе што је вода била хладна и додао да ће и наредне године учествовати поново на овој манифестацији.

Организатори осмог по реду пливања за Часни Богојављенски крст на Великој Морави су Месне заједнице Град Варварин и Село Варварин, под покровитељством општине Варварин, док су послужење припремиле чланице Удружења “Сејачи среће” из Села Варварин. Сви посетиоци ове манифестације могли су да се угреју и уз топле напитке, уз чај, грејану ракију и кувано вино.

Пливању за Часни крст присуствовали су и председник Скупштине општине Варварин проф. Драгољуб Станојевић, заменик председника Скупштине проф. Братислав Ташић и помоћници председника општине Јелена Весић и Дејан Милановић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x