Показна вежба здружених снага поводом Дана цивилне заштите

Поводом 1. марта – Дана цивилне заштите, у Крушевцу је приказана заједничка показна вежба “Акција спасавања у урбаној средини у условима пожара и хемијске контаминације настале у случају елементарних непогода, техничко – технолошких криза и других незгода и опасности”.

Организатори су Град Крушевац, Гарнизон Крушевац, Сектор за ванредне ситуације, (Ватрогасно-спасилачке јединице и Специјализоване јединице ЦЗ), Полицијска управа, Црвени крст, школе и установе. Извођењу показне вежбе присуствовали су и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, председник Скупштине града Живојин Милорадовић и заменица градоначелнице Весна Лазаревић.

Циљ вежбе је да се укаже на витални значај и улогу служби ЦЗ и на значај сарадње са јединицама Војске Србије у случају свих типова несрећа и катастрофа.

Ово је прва велика вежба где здружене снаге у оквиру система заштите и спасавања, показују и увежбавају како се организовано поступа и приступа у кризним ситуацијама – и организује се први пут после чак 20 година.

За спровођење мера заштите и спасавања, град Крушевац је одредио 19 правних лица  и именовао поверенике и заменике у 54 месне заједнице на територији града.Такође за ове намене издвајају се и средства у буџету.

Финансијским планом за 2020. годину, планирана је израда Плана заштите од пожара за територију града Крушевца у износу од 4,2 милиона динара. Предвиђена је израда опреме за дојаву пожара у основним школама, израда пројектно – техничке документације за системе и рано откривање и дојаву пожара и израда плана за заштиту од пожара у укупном износу од 23.439.970,00 динара.

Формирана је Комисија за избор програма и пројеката од посебног јавног интереса за развој и функционисање система превенције, смањења ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама , за чије пројекте је издвојено 4,6 милиона динара.

Иначе, ЦЗ у Републици Србији поново добија на значају  и Сектор за ванредне ситуације МУП интензивно ради на њеном јачању и враћању угледа. Смањење ризика од катастрофа и управљање ванредним ситуацијама, представља национални и локални приоритет. При том ЈЛС имају примарну улогу у управљању ризиком и ту улогу подржавају све државне институције, укључујући и посебно важну у том ланцу, Војску Србије.

У показној вежби у Крушевцу учествовали су: Одељење за послове одбране и ванредне ситуације, Гарнизон Крушевац, Сектор за ванредне ситуације МУП-а, школски полицајци, Саобраћајна полиција, Црвени крст, Комунална милиција, школе и Дом ученика “Пане Ђукић Лимар”.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x