Сектор за ванредне ситуације MУП-а апелује на грађане да буду одговорни и поштују одредбе Закона о заштити од пожара

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова због предстојећег периода топлог и сувог времена погодног за настанак и брзо ширење пожара на отвореном простору који представљају опасност за животе и здравље грађана и могу проузроковати велике материјалне штете, апелује на грађане да буду одговорни и поштују одредбе Закона о заштити од пожара, као и да уколико примете пожар одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

“Подсећамо наше грађане да је Закон о заштити од пожара јасан и прецизан и забрањује спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, као и биљних остатака стрних усева и смећа. Истим законом забрањено је и ложење ватре у шумском комплексу, као и на удаљености 200 метара од руба шуме”, изјавио је Милош Миленковић, помоћник начелника Управе ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације.

“Правна лица која спаљују стрне усеве, биљне остатке и смеће на отвореном простору казниће се у износу од 300.000 до милион динара, а физичка лица која не поштују исте одредбе овог закона казниће се у износу од 10.000 динара. Такође, физичка лица која не поштују одредбе забране спаљивања у оквиру шумског комплекса и на удаљености 200 метара од руба шуме, казниће се у износу од 10.000 до 50.000 динара”, прецизирао је Миленковић.

Према његовим речима, Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим припадницима МУП, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x