Уједињени зелени фронт: Кроз зелену политику ојачати преображај Србије

Председници Зелених Србије и Зелене еколошке партије – Зелени, Иван Карић и Дејан Булатовић, потписали су у Београду декларацију о Уједињеном зеленом фронту. Овај споразум представља најзначајнији зелени политички документ и основу деловања свих зелених опција у Србији чиме се наставља са остваривањем циљева и јачањем зелене, еколошке политике у Србији, саопштавају из ових организација.

Председник Зелених Србиjе Иван Kарић наводи да jе приоритет Зелених да кроз зелену политику оjачаjу преображаj Србиjе и убрзаjу њен пут ка EУ.

“Само заједничким снагама и напором можемо остварити своје циљеве. Србија мора да буде еколошки одговорна држава која ће кроз зелену и кружну економију створити услове за отварање зелених радних места водити борбу против незапослености и сиромаштва, уз заштиту животне средине и укључености сваког појединца у друштво и у процесе доношења планова и програма који се тичу животне средине” додаје Карић.

Председник Зелене еколошке партије Дејан Булатовић изјавио је да Зелени у Србији имају сан да освоје 8, 9, 10 и више процената гласова као што имају зелене колеге у Немачкој, а то се може остварити само уколико се Зелени у Србији уједине.

Чланице и појединци “Зеленог фронта” остварују међусобну сарадњу и комуникацију, размењују мишљења и искуства, планирају и изводе политичке и друге акције и активности и поручују да ће окупљени око њега заједно дефинисати и промовисати јавне политике, програмски деловати у јавности са грађанима кроз скупштине локалних заједница, али и кроз Народну скупштину Републике Србије.

Оснивачи Зеленог фронта своје циљеве базирају на очувању и заштити природе, животне средине и превенцији и здрављу грађана Србије, ублажавању и прилагођавању климатским променама, Србији без ГМО, зеленој и кружној економији као шанси за отварање радних места. Зелени сматрају да еколошки преображај Србију води ка потпуној органској пољопривреди, енергетској трансформацији заснованој на енергетској ефикасности, употреби обновљивих извора енергије, смањењу енергетског сиромаштва и расипања енергије, као и дезинвестирању у фосилна горива. Морамо водити бригу о квалитету вода, хране, шума и земљишта, кажу из Уједињеног зеленог фронта.

Зелени виде Србију у Европској Унији, у условима остварене демократије и владавине права и пре свега гарантованом слободом рада, образовања, кретања и настањивања без ограничења, политичкој, административној и финансијској децентрализацији и јачању административних капацитета на локалном нивоу ради обезбеђења пуне заштите животне средине, омогућавању формулације и креирања зелене политике као врсте јавне политике учешћем различитих релевантних актера, како на националном, тако и на регионалном и међународном нивоу и позивају све експерте, појединце, удружења, невладине организације, новинаре, покрете, странке, да се придруже највећој зеленој политичкој организацији у Србији.

0 0 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

536 + 7 = 543

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x