140 година Црвеног крста у Варварину

Свечаном седницом Управог одбора, варварински Црвени крст обележио је 140 година оснивања и деловања на територији општине Варварин. Како истиче секретар Ружица Живановић, Црвени крст Варварин је хуманитарна и независна организација основана 1876. године и саставни је део Црвеног крста Србије. Обележавању ове веома значајне годишњице присуствовао је и председник општине Варварин Војкан Павић.

На почетку свечане седнице Управног одбора обратио се члан УО Црвеног крста у Варварину Драган Јовановић, после чега је председник општине Варварин Војкан Павић честитао руководству варваринског Црвеног крста веома значајну годишњицу, пожелевши им све најбоље у новој години.

Јовановић се овом приликом присетио др Љубише Обрадовића, претходног секретара Црвеног крста у Варварину. “Сви знамо ко је био др Љубиша, колико је свог времена посвећивао Црвеном крсту и хуманом раду и помоћи људима. На жалост, у априлу месецу 2016. године изненада је преминуо, оставио нама млађима у аманет да наставимо његов рад и дело. Ми тек мора много да учимо и да кренемо тим путем, да помажемо људима, а у нади да буде што мање потребе за радом Црвеног крста, што нам данас само време не омогућава. Др Љубиша је задужио овај Црвени крст да се, што би се рекло, вечно помиње, као и многобројни секретари који су били пре њега, али он својим дугогодишњим радом оставио је велики печат и траг у овој организацији” поручио је Јовановић.

“Први писани подаци о формирању Црвеног крста на територији наше општине потичу из 1876. године, за време српско-турског рата. Тада је из источних крајева тадашње Србије избегло на Варваринско поље око 800 до 1.000 породица са око 10.000 душа. Обзиром да је била зима, а народ го и бос, без хране и одеће, била је потребна помоћ” почиње секретар Ружица Живановић говорећи о историјату и почецима ове хуманитарне организације у Варварину.

“Руски Црвени крст је послао помоћ у храни и оделу, али је то било недовољно, јер су избеглице најгоре зимско време проводиле под ведрим небом. Тада је српска Влада преко Црвеног крста образовала “Одбор за помоћ ратним страдалницима” на челу са митрополитом Михаилом. Постоје два писана документа из тог доба, који се односе на Збегове у Варварину и околини из 1876/77 године. По једном је српска Влада доделила помоћ среској власти у Варварину у износу од 200 дуката, а други акт је документ који је заведен 20. децембра 1876. године у коме се види да је примљен новац у злату. Из извештаја председника Одбора за сиротињу у Варварину, свештеника Аксентија Милићевића, види се на шта је утрошен додељен новац. За 150 дукат купљена је храна – кукуруз, а осталих 50 дуката је подељено сиротињи у новцу” подсећа Живановић.

Она наглашава да је данас Црвени крст Варварин независна, хуманитарна и непрофитна, добровољна организација, основана у складу са правилима и принципима међународног покрета и Статута националног друштва Црвеног крста Србије.

“Црвени крст Варварин своју делатност обавља на територији општине Варварин, као помоћни орган Владе Републике Србије и локалне самоуправе за спровођење јавних овлашћења и хуманитарна питања, у складу са програмом и мандатом Црвеног крста, а на основу Закона о црвеном крсту Србије” наглашава секретар Ружица Живановић.

Црвени крст делује у складу са основним принципима Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца на основу принципа хуманости, неутралности, добровољности, јединства, непристрасности, независности и универзалности, док све своје активности реализује у оквиру десет области рада, а то су социјална делатност, прва помоћ и реалистички приказ повреда и обољења, промоција и омасовљавање добровољног давалаштва крви, подмладак и омладина, дифузија, здравствено-превентивна делатност, деловање у несрећама, служба тражења и организација и развој.

Црвени крст Варварин иначе чине Скупштина, Управни одбор, Надзорни одбор, Комисија за добровољно давање крви, Комисија за подмладак и омладину, Комисија за здравствено-превентивни рад, Комисија за службу и тражења, Комисија за инвестиционе и јавне набавке, Клуб 25 и Скупштина младих.

Живановић овом приликом истиче да Црвени крст Варварин има одличну сарадњу са локалном самоуправом, Центром за социјални рад, Полицијском управом, Средњом школом Варварин, основним школама са територије варваринске општине, Предшколском установом “Наша радост”, Домом здравља “др Властимир Годић”, Месним заједницама, Удружењима пензионера као и крушевачким Гарнизоном.

“До 2002. године нисмо имали своје просторије, били смо свуда и на крају смо били избачени на улицу. Уз помоћ локалне самоуправе и Црвеног крста Србије имамо сада нашу зграду са магацинским простором од 95м², Наша организација има опрему која је потребназа све активности и располаже са 3 умрежена рачунара, штампачима, фотокопир апаратом, камером, фото-апаратом, путничким аутомобилом, пројектором, опремом за деловање у несрећама, опремом за прву помоћ – лутком, прибором за реалистични приказ повреда и новим канцеларијским намештајем” каже Живановић и наглашава да је све делимично купљено средствима од лутрије која припадају овој организацији од Црвеног крста Србије, од локалне самоуправе, чланарине, приграма геронто-домаћица и промоција хуманих вредности.

Говорећи о активностима општинске организације, секретар Ружица Живановић каже да Црвени крст Варварин, у границама својих могућности, помаже болесним, самачким, старачким и изнемоглим лицима, деци у вишечланим породицама, породицама са ниским примањима, као и самохраним родитељима.

“Свеке године уз помоћ Владе Републике Србије поделимо 300 пакета са животним намирницама, 3.000 кг брашна и 300 хигијенских пакета, а на нашу молбу ове године смо добили још 64 пакета, па је то укупно 364 пакета за ову годину. То је 3.000 кг. брашна, 300 литара уља, 300 кг. пиринча, 300 кг. тестенина, 300 кг. соли, 300 кг. шећера, 300 кг. пасуља, 1.500 комада конзерви рибе, 1.500 комада паштета, 1.500 комада конзерви месног нарезка и 300 комада хигијенских пакета” каже она и додаје да је у оквиру програма “Један пакетић много љубави” варварински Црвени крст деци корисницима Народне кухиње и корисницима Дневног боравка за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју делио новогодишње пакетиће који су сакупљени уз помоћ локалне самоуправе и донатора.

Када је реч о Народној кухињи, Црвени крст обезбеђује један кувани оброк 5 дана у недељи. Оброци се припремају у СТЦ “Темнић”, трошкове припреме оброка сноси локална самоуправа, а расподела се врши у СТЦ “Темнић” за варош Варварин и село Варварин, а за остале грађане на 10 пунктова и то у Доњем Катуну, Горњем Катуну, Обрежу, Бачини, Избеници, Суваји, Орашју, Маскару, Бошњану и Церници. Народна кухиња ради у току целе године и сваког радног дана припреми се 140 оброка, док се годишње подели 36.168 порција куваног оброка и 18.084 векни хлеба. Донатори Народне кухиње су Влада Републике Србије и Црвени крст Србије, који обезбеђују основне намирнице и брашно, а локална самоуправа финансира припрему оброка. За спремање топлог оброка од Владе Републике Србије и Црвеног крста добијено је 10 артикла у количини од 21.500 кг, а остали недостајући артикли у количини од 1.800 кг купљени су средствима општине Варварин на годишњем нивоу. Иначе, намирнице које служе за припрему објекта, а које донира Црвени крст Србије су брашно, уље, пиринач, пасуљ, тестенина, конзерве месног нарезка, грашак у конзерви, боранија у конзерви, ђувеч у конзерви, сушено поврће, док месо обезбеђује локална самоуправа.

Када је у питању здравствено-васпитни рад, та делатност представља значајан део активности које реализује организација Црвеног крста Варварин.

“У активностима свих кампања и обележавања светских дана који су посвећени здрављу, било да смо носиоци активности или партнери у спровођењу циљева, учествовали су наши волонтери, који су имали активну улогу у преношењу знања пре свега својим вршњацима из области HIV-а и  AIDS-а, болести прљавих руку, заразне жутице, пушења, болести зависности, наркоманије, алкохолизма, туберкулозе, полно преносивих болести…  Све ове акције се изводе у сарадњи са Домом здравља “др Властимир Годић”, Основним и Средњом школом, Удружењима пензионера и Месним заједницама. Два пута годишње идемо селу у походе, у мају идемо у сарадњи са Домом здравља “др Властимир Годић”, а у септембру у сарадњи са Гарнизоном Крушевац “Војни лекар на селу”. У тим акцијама врше се лекарски прегледи, мерење шећера у крви и крвног притиска” објашњава Живановић.

У сарадњи са Одељењем трансфузије Опште болнице у Крушевцу и Заводом за трансфузију крви Ниш годишње се прикупи поко 270 јединица крви. То су углавном вишеструки даваоци, али је и број младих давалаца на завидном нивоу. Годишње се организују 4 редовне и 2 ванредне акције, док се велика нада полаже у младе да се укључе у велику породицу добровољних давалаца крви. Секретар Ружица Живановић посебно упућује похвале и издваја 24-оро ученика Средње школе у Варварину који су дали крв у мају ове године, док се сваке године вишеструким даваоцима крви поделе Захвалнице и плакете за исказану хуманост.

Једна од основних делатности Црвеног крста је и активност у области прве помоћи, што подразумева обуку и едукацију становништва, обуку екипа прве помоћи подмлатка и омладине, организовање такмичења екипа прве помоћи и учешће у другим активностима које имају за циљ подизање здравствене културе и нивоа здравствене обучености становништва. Обука из прве помоћи се спроводи у складу са најновијим доктринама које се примењују у земљама Европске уније.

Што се тиче дифузије, млади волонтери Црвеног крста Варварин учествовали су на више семинара где су стекли звање едукатора и предавача из програма трговине људима, прве помоћи, добровољног давања крви и промоције хуманих вредности, а шест просветних радника је било на семинару за истраживање хуманитарног права. Према календару програмских активности, волонтери ове хуманитарне организације држе предавања о мисији и значају Црвеног крста.

“Подмладак и омладина су активно учествовали у реализацији свих програмских активности Црвеног крста. Вршњачки едукатори Црвеног крста Варварин су одржали радионице о уманитарном праву и о трговини људима, прбој помоћи, промоцији хуманих вредности… Наша организација има преко 40 младих волонтера, 15 волонтера Клуба 25 и 15 волонтера који чине Скупштину младих. На жалост, сваке године један број одлази на даље школовање или се исели тако да се трудимо да едукујемо нове” каже секретар Ружица Живановић.

Она додаје, да све до кризе у Грчкој, два пута годишње, у јулу 20 дана на летовање и 20 дана на зимовање поводом божићних и новогодишњих празника, деца су била у породичном смештају. “Наша деца из сиромашних породица и корисника Народне кухиње ишла су у наша одмаралишта Митрово поље и Дивљане, а лети у Баошиће на мору. Деца која су била на море ишла су у пратњи васпитача волонтера” наглашава она.

“Управни одбор и Комисије Црвеног крста Варварин су својим одлукама, а волонтери својим радом, успешно допринели реализацији плана и програмских активности у претходном периоду. Велику помоћ дали су и активисти, даваоци крви, донатори, сарадници и наше чланство. Тиме су сви допринели да Црвени крст Варварин у потпуности оправда постојање и своју улогу у остваривању својих програмских активности” објашњава Живановић.

“Захваљујемо се свим људима добре воље, члановима Црвеног крста Варварин којих има око 2.000, а чине их ученици Основних и Средње школе, волонтери, активисти, добровољни даваоци крви… Захваљујемо се сарадницима, донаторима, локалној самоуправи, као и Црвеном крсту Србије на помоћи и промовисању хуманих вредности у нашој средини. Желимо свима њима, као и грађанима општине Варварин све најлепше у Новој 2017. години и да их на сваком кораку прате добро здравље, срећа, љубав и успеси на сваком пољу и да што лепше проведу Новогодишње и Божићне празнике” поручила је на крају секретар Црвеног крста Варварин Ружица Живановић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x