Александар Вучић у Крушевцу: Од древне престонице створити модерну престоницу напретка; Вратити наду у будућност сваком човеку

Немачка компанија “Kromberg & Schubert” свечано је отворила данас у Крушевцу нови производни погон. Овај погон се простире на 23.000 квадратних метара, а свечаном отварању присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, амбасадор Савезне Републике Немачке у Републици Србији Аксел Дитман, директор БИА Братислав Гашић, државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић, представник компаније Жељко Матијевић, руководство града Крушевца, као и више хиљада Крушевљана.

“Данас је овде 560 људи из Крушевца и Расинског округа запослено, биће 2.500 запослено и то није крај, доводићемо нове фабрике. Хоћемо да запослимо Крушевац, да вратимо наду у будућност сваком човеку и у Крушевцу и у Ћићевцу и у Варварину и у Брусу и у Александровцу, у Трстенику, дакле у сваком месту Расинског округа”, рекао је председник Вучић у кратком обраћању окупљеним грађанима.

“Пред нама ће бити и тешких времена, много притисака и споља и изнутра, зато је важно да останемо јединствени и чврсти, да сачувамо своју Србију и да гледамо да наша Србија иде напред. Да ви будете богатији, да нам деца буду жива и здрава и да их буде много више него што их имамо данас”, поручио је председник.

Фабрика за производњу каблова за ауто индустрију, која је једна од 45 у оквиру породичне компаније “Kromberg & Schubert” и једна од 28 ван Савезне Републике Немачке, у првој фази запослиће 2.500 људи, а у другој 1.500. Укупна вредност инвестиције је 29 милиона евра, док је Уговор о изградњи фабрике потписан крајем 2016. године, а први радници већ су ушли у производне погоне.

После обиласка производних погона, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, члан Борда директора Жељко Матијевић, председник Републике Александар Вучић и амбасадор Немачке Аксел Дитман обратили су се запосленима у овој фабрици.

Градоначелница Палуровић је поручила да јој је драго што је ова породична компанија препознала Крушевац као град са повољном пословном климом који може да испуни потребе и захтеве једне овако велике и успешне компаније.

“Kromberg & Schubert поштује и примењује основне принципе, а то је да се запослени осећају као код куће, да воде бригу о себи, да се брину за колектив кроз тимски рад, да осете заједништво јер је успех фабрике базиран на заједничком раду и ангажовању свих запослених”, рекла је градоначелница Палуровић упутивши велику захвалност за ову инвестицију председнику Републике Александру Вучићу који је показао изузетно залагање за развој локалних самоуправа и довођење инвеститора.

“Господине председниче, грађани Крушевца и руководство града оправдаће поверење које нам је указано и надам се да ће ово бити само још једна у низу инвестиција које нас очекују. На тај начин упослићемо, пре свега, младе и пружити им могућност да остану у Крушевцу, оснују своје породице и помогну развоју нашега града. Град Крушевац ће у наредном периоду издвојити значајна средства за популациону политику јер желимо да буде што више деце у нашем граду”, нагласила је градоначелница Крушевца.

Члан Борда директора компаније “Kromberg & Schubert” Жељко Матијевић, пожелевши у име компаније добродошлицу гостима, нагласио је да веома цени присуство председника Вучића званичном отварању јер је тиме потврђен значај ове инвестиције. Он је подсетио да компанија има укупно 48.000 запослених и да је укупан приход групе у прошлој години износио 1.6 милијарди евра.

Он је нагласио и да је Град Крушевац уступио земљиште и обезбедио инфраструктурне прикључке и на тај начин помогао реализацији прве гринфилд инвестиције.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман оценио је да је отварање још једне немачке фабрике доказ да је Србија на европском путу који Немачка снажно подржава.

Он је подсетио да је и пре два месеца посетио Крушевац приликом отварања нове фабрике “Сомат” таблета компаније “Хенкел” набројавши пројекте у које је Немачка укључена у Крушевцу попут система даљинског грејања, пречишћавања отпадних вода и прикупљања отпада, а подсетио је и на не баш малу спољно-трговинску размену између Србије и Немачке.

Председник Републике Србије у свом обраћању приметио је да је данас више него икада јасно колико је тачна изрека по којој срећа лежи у радости узрокованој достигнућима.

“Ако кажем и да сам и срећан и радостан, нисам довољно рекао, зато што видети и отворити још једну фабрику, учествовати у стварању нових радних места, прекинути посртање, покренути напредак, омогућити људима да раде и зараде, јесте осећај који надмашује све познате изразе за које, бар у нашем језику, нисмо још пронашли праву реч. И колико год фабрика да сам до сада отворио, а цифре нећу да изговарам, осим оне једне да ни једну нисам затворио, узбуђење које сваки пут осетим и које осећам данас тешко да могу да опишем”, рекао је председник Вучић.

“Једино што у Крушевцу није за велику радост то је број новорођене деце у овој години. Морамо да направимо још много фабрика да би смо створили услове и да би људи видели будућност у свом граду. И кад кажем Крушевац мислим на цео Расински округ, и на Ћићевац, Варварин, Брус, Александровац, Трстеник”, нагласио је председник.

Он је додао да постоји само један пут и то онај који се гради оваквим фабрикама, инвестицијама и изградњом свега што уз њих иде.

“Када стигне фабрика оваквог гиганта индустрије какав је “Kromberg & Schubert”, са њом стигне и једна сасвим нова вера, она у себе, у свој рад, у сопствене могућности и у сопствену будућност. У Србију у којој се јако дуго није веровало ни у шта осим у рат и у смрт, сасвим сам сигуран та вера нам је свакако најпотребнија. Данас се у Крушевцу људи осећају баш тако, као достојни и поносни људи, као људи који вреде и као људи који могу све”, рекао је председник Вучић захваливши се нашим пријатељима из Немачке која је највећи партнер Србије.

“Оно што могу да кажем и њима и вама у Крушевцу и у целој Србији јесте да ћемо наставити да отварамо фабрике, да запошљавамо људе и да уклањамо све препреке развоју и напретку. Не каже се безвезе да љубав и бизнис не трпе катанце и баш због тога ми ћемо остати отворена земља без брава и реза за све који желе у њу да улажу и да у њој раде. Неће нам бити тешко и да наставимо са подстицајима инвеститорима јер следимо здраву логику да новац ствара новац и да тај круг никако не треба прекидати већ напротив наставити са улагањима у све који овде хоће да зараде и да створе нову вредност. То нам је дужност, да од једне древне престонице, древног царства створимо модерну престоницу напретка”, поручио је председник Србије.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x