Александровац свечано прославио Дан општине и Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара

Свечаном седницом у сали Дома културе “Милосав Буца Мирковић” прослављен је 14. фебруар, дан посвећен посвећен Светом Трифуну, заштитнику винара и виноградара, који се у центру винородне Жупе слави и као Дан општине Александровац. Санација штете од прошлогодишњих поплава, али и нова улагања у развој инфраструктуре, приоритет је новог општинског руководства, поручено је приликом обележавања празника.

На свечаној седници, која је започела интонирањем химне Србије “Боже правде” у извођењу хора Средње школе “Свети Трифун”, гостима се обратио председник локалног парламента Милан Минић, подсетивши да се између два Дана општине Александровац свом снагом радило на стварању услова за останак и опстанак младих људи у Жупи, што је главни задатак и за наредни период.

“Желимо и свим силама се трудимо да сачувамо традицију наших предака и узгој винове лозе, како би наши потомци и будуће генерације са поносом истицали своје жупско порекло. Као достојни потомци осећамо дужност и спремност да дамо све од себе, наш максимум, у остваривању свих задатих циљева, који ће, на задовољство свих нас, унапредити наш крај, нашу Жупу и подићи стандард живота наших грађана. Наше залагање, труд и рад јасно се виде кроз евидентиране радове у току протеклих година, које са поносом истичемо, а кроз које се виде развој и напредак наше Жупе, све у циљу лепше будућности младих Жупљана, њиховог останка и формирања породица тамо где су и сами одрасли”, поручио је Милан Минић, председник Скупштине општине Александровац.

Председница општине Александровац Јелена Пауновић подсетила је на заједничку борбу свих грађана Жупе и општинског руководства са прошлогодишњим елементарним непогодама које су задесиле овај крај, упутиши највећу захвалност Влади Републике Србије која је финансијски помогла да се санира сва настала штета од прошлогодишњих поплава. Она је додала да ће ново руководство наставити тамо где је претходно стало, што значи да ће се и у предстојећем периоду радити на изградњи саобраћајне инфраструктуре, али и на реализацији бројних инвестиција.

“Нажалост, прошлу годину обележиле су катастрофалне поплаве, али уз помоћ и подршку од стране наше државе и Владе Србије већи део проблема је саниран, радићемо и у овој години на санацији преосталих проблема, приоритет ће нам бити израда пројектне документације за мостове који су порушени у поплавама, имамо велики број палих и оштећених мостова у насељеним местима, тако да ће израда тих пројеката и изградња мостова бити приоритет. Поред тога, наставићемо и даље са улагањима у саобраћајну и комуналну инфраструктуру”, нагласила је председница општине Јелена Пауновић.

Честитајући славу виноградарима и винарима Жупе државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ђорђе Дабић поручио је да ће држава Србија, као и до сада, помагати развој општине Александровац, било да је реч о развоју пољопривреде, сеоског туризма, капиталних инвестиција и свих других зацртаних планова, а све са циљем да млади Жупе остану на својим огњиштима и да знањем и идејама помогну даљи развој читавог краја.

Поводом Дана општине ученици Средње школе “Свети Трифун” припремили су богат културно – уметнички програм, а након свечане седнице гости и домаћини су се упутили у двориште Музеја винарства и виноградарства где је, већ по традицији, пресечен славски колач. Колачар и домаћин славе Немања Прибаковић предао је колачарство за наредну годину Марку Богдановићу, а затим су на економији Средње школе орезани први чокоти винове лозе, и преливени вином.

Државни секретар Ђорђе Дабић обишао је и просторије Музеја винарства и виноградарства, где је дегустирао најбоља вина из Жупе.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x