Добро посећена трибина о малигним болестима

Поводом Националног месеца борбе против канцера у Већници Народног универзитета у Трстенику одржана је трибина коју је иницирала народна посланица Милена Турк, а успешно организовала Комисија за равноправност полова општине Трстеник.

Тема је била “Превенција и најзаступљенији канцери код жена”, а према последњим подацима надлежних служби у Министарству здравља, у Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи.

Изневши податак да је код жена малигни процес најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и на грлићу материце, онколог у Општој болници Крушевац др Зоран Гајић напоменуо је да је ова статистика заиста забрињавајућа и да је најважнија дијагностика и превентивни прегледи како би се повећала могућност излечења.

По овој теми на овом веома посећеном скупу говориле су и др Драгица Гочанин Пејчић, специјалиста гинекологије и акушерства и др Драгана Поповић, специјалиста опште медицине у трстеничком Дому здравља “Др Сава Станојевић”.

О канцеру из сопственог искуства говорила је гошћа на овој трибини Наташа Савић, професорка енглеског језика, истакавши значај превенције ове опаке болести код старијих и код младих људи. Присутнима се обратила и Радмила Недељковић, финалиста и победник такмичења “Pink Ribbon Serbia”, чији је слоган у борби против рака био најбољи на такмичењу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x