Фестивал хармонике “Жилићеви дани” надмашио очекивања организатора, свеукупни победник Немања Радосављевић из Прокупља

Фестивал хармонике “Жилићеви дани”, у част великана Драгана Матића Жилића, свечано је отворио квартет хармоника: Жељко Дамњановић, Андрија Јовановић Кута, Дарко Антић и Мома Крстић “Жилићевим колом”, а затим су се окупљенима обратили заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и Матићева унука, Весна Митровић. Проглашени су победници у свим категоријама, а свеукупни победник, коме је уручено и “Жилићево мајсторско писмо”, је Немања Радосављевић из Прокупља, ученик Горана Јованчића Јонета.

Подсетивши да општина Варварин брине о својој историји и ради на очувању традиције и културе овог дела Шумадије и Србије, Милановић је нагласио да је овај Фестивал, који је име понео по хармоникашкој легенди из Бошњана, прави пример борбе за очување културног наслеђа и да ће се сам Фестивал и наредних година развијати и ширити.

“Част ми је што сам овде и што се овај Фестивал одржава у Варварину, зато што негујемо сећање на лик и дело нашег великана Драгана Матића Жилића, али и негујемо традицију моравског мелоса, чувамо га од заборава и преносимо на млађе генерације. Треба неговати традицију, не треба бежати од ње не треба се стидети српског фолклора, српске песме, народних кола и српске музике”, поручио је Дејан Милановић.

О свом деди, Драгану, говорила је Весна Митровић, евоциравши успомене и подсетивши се времена проведеним са њим. Она се присетила времена када се у њиховој кући свакодневно чула хармоника, али и кући пуној разних људи из свих крајева старе Југославије који су тражили да им баш Драган Матић звуцима своје dallape увесели највеселије догађаје.

Жељко Дамњановић, члан Организационог одбора, рекао нам је да је чика Драги био обичан, пристојан и вредан човек у свакодневном животу, док је у музици био легендарни хармоникаш. “Њему није био проблем да ради целог дана на њиви, а да по повратку кући многим будућим хармоникашима држи часове. Нисам био његов ученик, али сам имао ту част да свирам са њим и памтићу га увек као једног дивног човека, али и легендарног хармоникаша”, апострофирао је Дамњановић.

У такмичењу за “Прву хармонику Варварина” учествовао је 61 млади хармоникаш и хармоникашица из Варварина, Крушевца, Београда, Ниша, Чачка, Прокупља, Параћина, Косјерића, Лучана, Горњег Милановца, Зајечара, Бора, Новог Сада, али из румунске Нове Молдове и они су се такмичили у 8 категорија: петлићи, пионири, старији пионири, млађи јуниори, јуниори, сениори и дуети млађи од 15 и старији од 15 година.

Такмичаре је оцењивао стручни жири: уметнички руководилац Народног оркестра РТС-а Влада Пановић, етномузиколог проф. др Димитрије Големовић и познати композитор народне музике Зоран Ђорђевић Сандуче.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x