Иновативни програм физичког и менталног детокса

У летњој башти Специјалне болнице “Меркур” почео је први “Serbia Detox Program – Merkur Detox”. Идејни творац овог пројекта Владан Вешковић, секретар Удружења бања Србије, овом приликом представио је концепт “Serbia Detox” који има за циљ да људе мотивише и научи како да учине први корак ка променама животних навика, а самим тим и почетни и одлучујући корак ка побољшању комплетног здравља.

“Један од циљева Удружења бања Србије је да промени старосну и професионалну структуру бањских
гостију. Ради остваривања тог циља покренути су многи програми који гостима указују на значај
превенције, правилне исхране и благотворног дејства минералних вода, а основан је и “Serbia Detox tim” као
део пројекта “Упознај себе путујући Србијом”. Први пројекат овог тима промовисан је у Специјалној болници “Меркур”, кроз тродневни детокс програм који учеснике учи здравим животним стиловима”, наводи Вешковић и додаје да се ради о тешком задатку па се зато и креће из највеће бање у Србији и здравственог центра који последњих двадесет година заузима место референтне установе и ван територије Србије.

“Меркуров” детокс програм је посвећен здравим навикама од правилне исхране, преко лечења минералним водама, до шумске медицине. Програм обухвата и ментално здравље, а директор “Меркура”, др сци. мед. Дејан Станојевић, изразио је своје задовољство што је “Меркур”, као водећи здравствени центар, домаћин
првог “Serbia Detox” догађаја.

“Унапређење и очување здравља је срж и главни циљ пословања “Меркура” и увек настојимо да подржимо и помогнемо нове и иновативне програме који имају исти циљ”, нагласио је др Станојевић и подсетио да је “Меркур” последњих месеци увео нов иновативни програм, пост-ковид рехабилитације.

“Ми већ данас имамо 30-40 пацијента и од ових пацијената трудимо се да радимо и на физичком и менталном здрављу, а покушаћемо да преко кластера хотелијера Врњачке Бање овај производ пласирамо и у хотелима Врњачке Бање”, рекао је директор др сци. мед. Дејан Станојевић.

На промоцији детокс програма, а поводом 50 година од оснивања Удружења бања Србије, Специјалној болници “Меркур”, као једној од најактивнијих чланица, додељна је повеља за изузетан допринос развоју Удружења. “Меркуров” детокс програм укључује концепт здраве исхране потпомогнут дејством минералних вода, а присутнима је о значају исхране говорила др Данијела Карамарковић, субспецијалиста исхране у “Меркуру”.

“Храна треба бити разноврсна свакодневно, зато треба бити добро избалансирана како у нутритивном, тако и у енергетском смислу. Количина хране за један оброк за свакога од нас је различита зависно од наше животне доби, зависи од степена наше физичке активности, састава тела и много штошта утиче како треба да прилагодимо свој режим исхране”, истакла је др Данијела Карамарковић.

Након свечаног почетка рада, одржан је стручни скуп на коме су предавачи били еминентни стручњаци
маг. спец. Небојша Рађеновић, ајурведски практичар, магистар фитофармације и водитељ “Detox Istria Centra”, као и прим. др Никола Радаковић, физијатар и прим. др Горана Исаиловић, практичар шумске медицине.

Након овог скупа приређен је детокс ручак за све полазнике и госте, а који је тим “Меркурове” кухиње специјално припремио и ускладио циљевима детокс програма.

Овај програм за све полазнике укључио је три дана потпуне релаксације, учења о здравим животним навикама, основама ајурведе, практиковање методологије шумске медицине на планини Гоч и боравак у јединственом велнес центру “Fons Romanus”.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x