Крушевац покренуо нову и јединствену манифестацију: Први Међународни фестивал академских представа “Чкаљини дани”

Први Међународни фестивал академских представа “Чкаљини дани” отворен је у Културном центру Крушевац у част великана српског и југословенског глумишта Миодрага Петровића Чкаље, који је рођен у Крушевцу пре сто година, 1. априла 1924. године, а преминуо у Београду 20. октобра 2003.

У свечаном делу програма приказан је студентски филм из 2020. године Николе Павловића “Сећање – Миодраг Петровић Чкаља”. Павловић је Крушевљанин који живи и ради на релацији Нови Сад – Београд и запослен је као новинар у Телевизији Нова.

Фестивал је званично отворила, путем видео-поруке, Јована Петровић, Чкаљина унука, пожелевши много среће, предивних момената, дивних креација и улога. Програм је почео премијерним извођењем комада Александра Поповића “Бора шнајдер”, у режији Јовице Павића и извођењу позоришта “Чкаља”, које је са Културним центром Крушевац организатор Фестивала.

Фестивал “Чкаљини дани” траје до 31. марта и на њему учествује шест глумачки академија из Босне и Херцеговине (Сарајево, Бања Лука), Црне Горе (Цетиње) и Србије (Београд и Приштина – Звечан). Такмичарског је карактера и биће проглашене глумачке награде: најбоља главна женска и мушка улога и најбоља споредна женска и мушка улога.

Жири ће радити у следећем саставу: Томислав Трифуновић, драмски уметник и председник жирија и чланови: Љиљана Ђоковић, драмска уметница и Владимир Пауновић, доктор менаџмента културе и медија. Награде су плакете са ликом Чкаље и биће додељене у оквиру Завршне вечери Међународног фестивала хумора и сатире “Златна кацига” 1. априла у биоскопу “Крушевац”.

У оквиру Фестивала одржана је трибина са темом “Децентрализација културе”, а сваког дана од 27. марта до 1. априла , са почетком у 11 сати, у холу Беле сале биће организоване конференције за новинаре са округлим столом са учесницима.

Првог такмичарског дана, представио се Факултет уметности из Приштине са привременим седиштем у Звечану са текстом Фјодора М. Достојевског  “Велики инквизитор”, у режији доктора уметности Борјанке Љумовић, Другог дана наступила је Академија уметности у Београду, са представом “Животињска фарма”, према тексту Орвелове истоимене сатиричне новеле.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x