Крушевац успешно негује традицију и културу волонтеризма

У организацији Едукативног центра Крушевац и уз подршку УНИЦЕФ-а у Србији, у Градској управи града под Багдалом одржана је пригодна свечаност поводом 5. децембра – Међународног дана волонтера. Овогодишњој  прослави светског празника волонтера присуствовали су чланови два локална волонтерска сервиса, из Крушевца и Лознице, чија је сарадња успостављена посредством Канцеларије за младе града Лозница и Едукативног центра Крушевац.

У име Града Крушевца, младе волонтере је поздравио помоћник градоначелнице за омладину и спорт Владимир Петровић. “Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за “праву ствар”, волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања”, изјавио је он.

Организацију УНИЦЕФ у Србији представљала је руководилац програма за младе Станислава Вучковић. “Дугорочни циљ пројекта и програма волонтеризма у Србији је да до 2025. године млади имају платформе за учешће у друштвеним процесима и повећане капацитете да ојачају свој глас и буду повезани, активно ангажовани, оснажени и продуктивно учествују у  својим заједницама и друштву”, изјавила је она.

О даљим плановима Едукативног центра и градског Волонтерског сервиса говорила је извршна директорка Виолета Стевовић, а о мотивима и искуствима у волонтерском раду информисали су чланови сервиса из Лознице и Крушевца – Жељко Матић и Маја Радојевић.

Годишње награде додељене су организаторима активности и волонтерима, а уручили су их у име УНИЦЕФ-а у Србији Валентина Антић и ЕЦ Илија Јовановић. У Едукативном центру је, затим, одржана панел дискусија о теми иновације у волонтеризму.

Међународни дан волонтеризма обележен је и у Црвеном крсту Крушевац, који има око 300 волонтера, а Едукативни центар је отворио Волонтерски кутак.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x