Млади новинари ћићевачке основне школе путовали у Северну Македонију на размену ученика у оквиру Еразмус+ пројекта

Након обављене размене ученика у марту месецу чији је домаћин била ОШ “Доситеј Обрадовић” из Ћићевца, обављена је и размена ученика у ООУ “Лазо Ангеловски” у Скопљу. Тим ОШ “Доситеј Обрадовић” на овој размени чиниле су три наставнице: Биљана Вучковић, Тамара Милић Михајловић и Александра Ивановић и деветоро ученика чланова новинарске секције: Војин Пауновић, Милан Тодоровић, Јована Видачак, Сашка Кркић, Милица Поповић, Ена Мићић, Анђелија Даниловић, Андријана Голубовић и Михајло Пантић, а активности су се одржавале од 11. до 15.априла.

“Домаћини су нас примили веома срдачно. Посетили смо и њихову општину која се зове Аеродром и упознали председника општине Тимчу Муцунског. Занимљиво је то да се те недеље одвијао штрајк просветних радника због ниских примања,а да су притом наставници имали подршку од стране родитеља и председника општине. Штрајк није ни на који начин утицао на планиране активности пројекта. Радионице су се одржавале у хали школе домаћина, а наши ученици, као и ученици из партнерских земаља, Хрватске, Румуније и Северне Македоније, имали су прилику да прошире своја знања из области медијске писмености и новинарства. Између осталог, учили су како се лажне вести лако шире путем интернета и друштвених мрежа и да је врло важно критички приступати свему што читамо на нету, да је важно проверавати датуме и ауторе текстова и најважније не делити даље ништа за шта нисмо потпуно сигурни да је истина”, каже Тамара Милић Михајловић, проф. енглеског језика у ОШ “Доситеј Обрдовић.

Она додаје да је одржано више радионица на теме правилног приступа медијима и правилног коришћења медија, јер у нашој интернет ери свако може бити медиј и свако може слати информације у јавност и наглашава да наша деца расту у том новом модерном добу па ће њихова медијска писменост бити важна колико и писменост у традиционалном смислу. Приликом боравка у Скопљу, основци из Ћићевца обишли су и знаменитости овог града.

“Учесници су такође имали прилику да обиђу најважније знаменитости предивног Скопља, као што су централни трг са величанственим спомеником Александру Македонском, тврђаву Скопско кале, Стару чаршију, Цркву Светог Спаса, кућу Мајке Терезе и улицу посвећену Тошету Проеском. Последњег дана размене била је организована и екскурзија до археолошког налазишта Стоби, у близини Велеса”, наводи Тамара Милић Михајловић.

Више детаља о радионицама и обиласцима може се пронаћи и у дигиталном часопису ћићевачке школе “Ђачка искра“, а по речима проф. енглеског Тамаре Милић Михајловић ученици су се вратили кући препуни прелепих утисака и нових знања. Упознали су и нове другаре и радују се да их опет виде на следећој (и уједно последњој) размени у овом пројекту која је планирана за крај маја у Румунији.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x