Успешна реализација амбициозних планова у Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи

Током прошле календарске године запослени у Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи успешно су реализовали планиране активности, а наставак планова ће бити реализован у овој години. На неодређено време у овој болници ради 82 запослених, док је њих шесторо запослено на одређено време, ових дана примљен је у радни однос специјалиста интерне медицине, доктор наука из области кардиологије и расписан је конкурс за лекара опште медицине и дипл. фармацеута, док два лекара Специјалне болнице специјализирају интерну медицину на Медицинском факултету у Београду и у Новом Саду

Према речима в.д. директорке ове установе прим. мр. сци. мед др Вање Балшић у протеклој години је, осим нових кадрова, сервисирања медицинске и немедицинске опреме, увођења електронских фактура, било и неких грађевинских радова, пре свега на сређивању простора за будући РТГ кабинет, а ове године изведени су радови у болничкој мртвачници у којој је сређен и окречен плафон, офарбане су цеви и инсталације, постављене зидне и подне плочице, офарбана врата.

“Ранијих година добили смо на поклон олук, очистили решетку испред врата, средили зеленило испред улаза. Радове на сређивању мртвачнице реализујемо захваљујући донацији фирме “DECO” из Врњачке Бање и сада овај простор има сасвим други изглед, а преминули се на вечни починак испраћају из простојног простора. Ових дана у току је кречење болесничких соба, раније него што је планирано због налога санитарне инспекције. Сами смо имали план да то урадимо, а чекали смо одобрење Владе Републике Србије за ново запошљавање да бисмо запослили радника који би обављао молерске, браварске и столарске радове. Урађен је и технички канал на маскирању канализационих и вентилационих цеви у болницкој кухињи и комплетирани и радови у купатилу канцеларије лекара специјалисте палијативне медицине. Иначе, 2018. године кречене су просторије у приземљу болнице, ходници, степениште, интервенције, болесничке трпезарије, неке канцеларије. Јула прошле године, захваљујући донацији фирме “Два брата Гочанин” окречено је хиљаду квадрата и то просторије које се највише користе”, каже др Вања Балшић.

Пре две године, уз помоћ Министарства здравља, извршена је комплетна реконструкција и окречено одељење интензивне неге, донатор Жика Вујашанин поклонио је намештај за коронарну јединицу и пријемну амбуланту а Дом здравља “Др Сава Станојевић” из Трстеника кревете. Уз помоћ локалне самоуправе комплетно су реновирана два купатила у просторијама полуинтензивне неге, тј. посткоронарне јединице, а пријатељ установе из Трстеника Зоран Михајловић донирао је фрижидер са расхладном комором да би се комплетирали услови за давање крви и деривата крви.

Од хотела “Тонанти” Специјална болница за интерне болести у Врњачкој Бањи ових дана добила је 54 комплета нове постељине, а Општинска стамбена агенција је обавила радове на проширивању болничког паркинга. Министарство здравља 2022. године је дало средства за набавку спирометра, а Саша Кузмановић је донирао рачунар за овај апарат.

“Купили смо још један инхалатор, од Татјане Илић Бајић добили бесконтактне топломере, купили нове сталке, држаче температурних листа, манометре за боце са кисеоником, противпожарне апарате, компресор, бушилицу, мемо табле, набавили гардеробере за особље кухиње и орман за терапију у пријемној амбуланти, канте са поклопцима, дозере за течан сапун, огледала и слично, а особље кухиње чека позив за обуку из поштовања хигијене. Паралелно са овим почело је коришћење имунохемијског анализатора на коме се за сада ради 7 нових анализа – troponini, D dimer, NT proBNP, TSH, fT4, PHT i PSA. Драган Косовац из фирме “Кондор” донирао је болници фрижидер за реагенсе, а фармацеутска кућа за лекове у болничкој апотеци”, наводи др Вања Балшић.

У току је и склапање рачунара који ће омогућити увођење лабораторијског информационог система, а ради се и на остваривању услова за коришћење тзв. електронског картона како би резултати прегледа обављених у овој установи били доступни колегама у другим установама, као и резултати из других установа лекарима Специјалне болнице за интерне болести.

“У месецима који следе надамо се комплетирању радова у будућем РТГ кабинету и монтирању дигиталног РТГ апарата, организовању кабинета за спирометрију и чекаонице, пријему РТГ техницара. Ускоро очекујемо сагласност за запослење два лекара опште медицине или специјалиста одговарајуће специјалности, лаборанта – што ће омогућити увођење поподневног и рада недељом пре подне у лабораторији, као и радника техничке службе. Жеља нам је да у неком будућем времену запослимо и специјалисте радиологије и неурологије, чиме би сагледавање болесника било много комплетније и квалитетније”, рекла нам је др Вања Балшић, в.д. директора Специјалне болнице за интерне болести Врњачка Бања.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x