У Специјалној болници за интерне болести реализују планиране активности

У Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи почели су радови на рентгенском кабинету, а по речима др Ваеа Балшић, директорке ове установе, од разних околности зависи почетак радова јер ова болница још увек нема одобрење за пријем кадрова. Др Балшић ипак верује да ће се у овоме успети, јер је то у регуларној процедури, када се за пријем рентгенских техничара мора обратити Министарству и републичкој Влади, по питању сертификата који дозвољава рад.

“Стигао нам је имуно – хемијски анализатор, борила сам се 12 година, од претходног мандата, да један такав апарат буде саставни део наше услуге. Апарат је добар и омогућава много већи број анализа и ми ћемо кренути са седам, са идејом да сваке године имамо већи број анализа и њихов већи асортиман. Радићемо био хемијски мастер и некрозу срчаног мишића, односно инфаркт миокарда, а радићемо и хемијски мастер срчане слабости, хормоне штитне жлезде, туниски мастер за простату”, рекла нам је др Вања Балшић напоменувши да је у току конкурс за пријем интерниста, а од Министарства је добијено одобрење за пријем два лекара.

“Обратили смо се Министарству, односно Влади Републикие Србије, за пријем још четири лекара и тако би се број са постојећих десет, што је недовољно за рад наше установе и за потребе становништва које се код нас лечи и дијагностикује од акутних и хроничних болести, повећао тако да смо регистровани за те индикације, за краткорочне хоспитализације. Према плану, одобрено је 16 лекара без запослења, иде једна процедура која подразумева проширење кадровског плана и сагласност Владе за ново запошљавање”, објашњава др Вања Балшић.

Данас је у Србији дефицит лекара, пре свега интерниста са специјализације, а амбиција запослених у Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи је да се сваке године напредује онолико колико је то могуће, а ту је и списак достигнућа остављених после ове године. Др Вања Балшић додаје и да је ова Болница добила савремен дигитални рентгенски апарат са пратећом опремом, а добијен је и један спирометар који ће исто тако бити стављен у функцију.

Идеја је да се дијагностикује апарат за плућне болести. Болница је ове године добила у програму запошљавања лекара који је са одговарајућим успехом завршио завршио интерну медицину, а циљ свега је подмлађивање установе чиме ће се обезбедити будућност.

“Запослили смо два лекара интерниста, пар лекара нас је напустило, а због потреба издвајања простора за рентгенски кабинет извршили смо ново пресељење, што је била и прилика да одрадимо инвентар, боље смо се прегруписали и поштовали права пацијената. Формираћемо чекаоницу где ће на једном нивоу бити апарати за дијагностику плућних болести, а по ономе што ми видимо на терену најчешћа патологија која се лечи у нашој Болници су срчане болести, поремећај метаболизма, болести плућа и болести бубрега”, каже др Вања Балшић.

Она подсећа да у Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи од 2018. године успешно функционише одељење за дијализу, а намера је да на дијализу долазе и пацијенти из трстеничке општине, јер им је Врњачка Бања ближа од Крушевца. У склопу планираних активности радило се и на уређењу простора у Болници, а од пре месец дана, у сарадњи са ЈП “Чистоћа”, урађене су жардињере и посађено је цвеће испред зграде Болнице.

“У име свих нас у Болници захваљујем се надлежнима у поменутом предузећу, јер су они изабрали саднице и помогли нам у сађењу истих. Захваљујући донацији Зорана Гочанина изместили смо болничку архиву, здравственог администратора и то су акције које смо ове године предузели. Исто тако бих се захвалила и Српском лекарском друштву на вредној донацији, на књигама и сликама које су смештене у нашој Библиотеци, коју смо пре пар година формирали у просторијама дневног боравка Палијативне неге, са идејом да ту дуже бораве код нас и ту се налази различита литетратура”, наводи др Балшић.

У време пандемије корона вируса ова здравствена установа је од Министарства и Владе Републике Србије добила санитетско возило за превоз пацијената на дијализу које су, док не добију адекватно возило, уступили Дому здравља “Др Никола Џамић” у Врњачкој Бањи. Директорка др Вања Балшић посебно истиче добру сарадњу са свим Здравственим установама, у првом реду са Службом хитне медицинске помоћи, са Универзитетским клиничким центром у Крагујевцу, Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње, КБЦ “Бежанијска коса”, Клиничким центром “Др Драгиша Мишовић”, мада се највећи број пацијената збрињава у УКЦ Крагујевац и у Болници у Чачку.

“Локална самоуправа нам помаже у границама својих могућности. Ми смо установа у оквиру Министартва здравља, којем се најчешће и обраћамо и послаћемо им и захтеве за финансијску помоћ, а за монтажу рентген апарата и за аутоматску заштиту од пожара. Оно што нам још треба је грејање на гас, а наредне недеље ћемо имати донацију за постављање плочица у мртвачници. Трудимо се да примимо што већи број пацијената са подручја трстеничке општине, а морам да додам и то да се на пријем у нашу Болницу врло мало чека”, каже на крају др Вања Балшић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x