Нова културна манифестација у Крушевцу: Фестивал антиратног, ангажованог и академског филма – КРАФ

У Крушевцу је покренута нова културна манифестација – КРАФ – Фестивал антиратног, ангажованог и академског филма, а организатори су били Позориште “Чкаља” и НВО “МилленниуМ”. Првога дана одржан је Академски програм (такмичарски, кратки играни и документарни): “Ко је тај Ика Башић” (Србија), “Свакако ћу да крварим” (Србија), “Бокахонтас” (Црна Гора/Србија), “100 посто човек” (Србија).

Пројекција филма “Како сам остао без крила” (краккометражни, играни, аутор Иван Тасић). Затим је уследио разговор са аутором, па пројекција филма “Мамула” (документарни, дугометражни, Србија, 2023. награда публике “Слободна Зона” Београд, аутор Алесандар Рељић). Публика је слушала разговор са продуцентом филма Драганом Гмизићем, који је водио Иван Богићевић, селектор, а затим је уследио концерт “Pop in Jazz Duo” (Ива Пауновић и Алесандар Пејчић) ((Jazz club), као пратећи програм.

Другога дана Фестивала у Академском програму приказана су следећа дела: “Пас који се упишкио од среће” (Црна Гора), “Мамин син” (Црна Гора), “Јечам жела” (Црна Гора), “Мир” (Албанија/Црна Гора). Пројекција филма “Зима једног пролећа” (документарни, дугометражни, Србија, 2022, аутор Милан Никодијевић, Мартовски фестивал Београд, Пула…) одржана је у касним сатима, а потом је уследио разговор са аутором филма, који је  водио Зоран Кованџић, редитељ. Приказан је и филм “Живи зид” (документарни, дугометражни, Србија, 2019, аутор др Владимир Пауновић, КРАФ Крагујевац) и обављен разговор са продуценткињом филма Маријом Илић, који је водио Иван Богићевић, селектор.

У Академском програму трећег дана представљени су филмови: “Куда иду изгубљене мачке” (БиХ), “Мртви чвор” (БиХ), “Није пристојно плесат по гробу” (Хрватска), “Туга” (Северна Македонија). Потом је уследила пројекција филма “Screeam for me Sarajevo” (документарни, дугометражни, БиХ, 2016, аутор Тарик Хоџић, СФФ), а затим промоција књиге о историји панка и разговор о антиратним покретима у култури, коју је моделирао Војкан Трифуновић, историчар и писац. У пратећем програму приказан је филм “Кад Мики каже да се боји” (документарни, дугометражни, Хрватска, ауторка Инес Плетикос, ХТВ) и организован разговор о филму у организацији професора Ернеста Међедовића.

Према одлуци жирија Академског програма крушевачког КРАФ-а, који су чинили продуценткиња Ема Богосављевић, глумац Стефан Марковић и професор Ернест Међедовић, треће место је добио Илија Зековић, ФДУ Цетиње за филм “Пас који се упишкио од среће”, друго Амар Комић, Академија сценских умјетности Сарајево за филм “Куда иду изгубљене мачке”, а прву награду је освојила Тамара Трнинић, Академија уметности Нови Сад за филм “Ко је сад тај Ика Башић?”.

Улаз на све програме је био бесплатан. Програм се спроводи уз подршку пројекта “Култура за демократију”, који подржава Влада Швајцарске, а спроводи Хартефакт фонд.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x