Одборници Скупштине општине Трстеник усвојили буџет за 2023. годину

Одборници Скупштине општине Трстеник усвојили су буџет за 2023. годину. Буџет је усвојен у законским роковима, одборницима је достављен на време и прошао је две јавне расправе. Планиран је рационално и реално, водећи рачуна о потребама становника и у градском и у сеоском подручју.

Капитални пројекти планирани за наредну годину су: изградња фискултурне сале у ОШ “Свети Сава” у Пејовцу, изградња таложнице на Чаирском потоку, а предвиђен је и део средстава неопходан за изградњу водовода у Великој Дренови.

За улагање у саобраћајну инфраструктуру опредељено је 124 милиона динара. Некатегорисани путеви, односно асфалтирање сокака, радиће се и ове године без учешћа мештана и за ову намену опредељено је 30 милиона динара. Износ од 30 милиона динара биће уложен у капитално одржавање путне инфраструктуре, водећи рачуна да се равномерно улаже у путеве како са леве тако и са десне стране Мораве.

Наставиће се улагање у водоводну мрежу у Оџацима за шта је опредељено 2,3 милиона динара, а 7 милиона је определило Министарство за државну управу и локалну самоуправу. Предвиђена су средства за набавку још једног камиона смећара за комунално предузеће, како би се додатно унапредиле услуге према  грађанима општине Трстеник.

Пољопривредници ће моћи да рачунају на 10 милиона који су намењени набавци нове опреме и механизације, а од ове године и на увећана средства за осигурање усева и износе 8 милиона динара. За равнање и насипање пољских путева одвојено је 10 милиона динара. Опредељено је 2 милиона за опремање противградних станица, а биће увећане и накнаде стрелцима.

Родитељи ђака првака добиће поклон честитку, која је ове године повећана са 5.000 на 10.000 динара, приликом поласка деце у школу. Предшколци и прваци ће отпутовати на излете који ће у потпуности бити финансирани од стране општине. Деца до 10 година старости добијају на поклон пакетиће уочи Новогодишњих празника.

“Настављамо са новчаним средствима намењеним незапосленим породиљама које ће 12 месеци примати по 10.000 динара, као и 30.000 динара за сваку новорођену бебу. Средства намењена функционисању спорта су увећана са 22 на 25 милиона динара, како би се деци омогућили бољи услови за здрав развој. Услуга помоћ у кући биће активна целе године, без прекида током зимских месеци и за ову намену одвојено је 3,5 милиона динара”, саопштено је из Општине Трстеник.

Издвајања за основно, средње образовање и рад предшколске установе планирана су тако да се омогући несметано функционисање наставе и улагање у школске објекте. За наставак улагања у зграду вртића у Великој Дренови издвојено је додатних 3,5 милиона динара, а предвиђено је улагање у реконструкцију крова на објекту вртића Бисери 1, као и реконструкцију кухиње.

И ове године општина је определила 5 милиона динара како би грађани могли да спроведу пројекте енергетске ефикасности на својим домаћинствима уз суфинасирање општине, а средства намењена пројектима “Да се ради и гради по твом” су увећана са 2 на 4 милиона динара. Од јануара почиње замена постојећих светиљки лед светиљкама у циљу уштеде електричне енергије и обезбеђивања боље услуге грађанима.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x